Chcielibyśmy z Jankiem rozwinąć temat dopasowania wina do konkretnych potraw na moim blogu. Nadarzyła się fajna okazja, ponieważ pomoc zaproponowali nam koledzy Janka ze sklepu winiarskiego Wino i Jazz. Nasze spotkanie polegało na miłej rozmowie, w której ja mówiłam o daniach z bloga 2 smaki, a oni opowiadali, a czasami spierali się, na temat pasującego wina. Dobieraliśmy wina do makaronów, bo takie dania jadamy najczęściej i jest ich na moim blogu sporo <klik>.
Makarony z białymi sosami
Zaliczyliśmy tu sosy:
- śmietanowe i carbonara
- serowe
- grzybowe (na bazie śmietany lub sera)
- z łososiem lub tuńczykiem (na bazie śmietany lub sera):
Pasujące typy win i szczepy:
Wina białe, proste, kwasowe; nie beczkowe (bo te są mdłe, mają nuty maślano-tostowe).
- sauvignon blanc, na przykład Estacion Sauvignon Blanc (Chile)
- riesling wytrawny, młody i świeży, np. niemiecki trocken: Andrzej Greszta Riesling Trocken Kabinett (Niemcy – Mosel) lub Anne Boechlin Riesling (Francja – Alzacja)
- garganega, np. Monte del Fra Ca del Magro (Włochy – Veneto)
- trebbiano, np. Soave Vitis Nostra (Włochy – Veneto)
Uwaga: do sera mascarpone lub mozarella nie pasuje wino różowe, ponieważ takie połączenie jest gorzkie.
Makarony z warzywami
Przykładowe przepisy:
- Spaghetti z warzywami i kokosową nutą
- Penne z zielonymi szparagami
- Spaghetti z grillowaną cukinią
- Pasta Pugliese
- Gnocchi z chrupiącym kalafiorem
- Kokardki z kolorowymi warzywami i indykiem
Pasujące wina:
– białe, świeże, wytrawne, np. Pinot Grigio
– lekkie różowe, np. Rose z Prowansji
– młode, czerwone, wytrawne, np. Barbera d’Alba
W szczególności:
- do makaronu z boczkiem i szpinakiem polecamy wino Montepulciano d’Abruzzo, np. Vitis Nostra Montepulciano d’Abruzzo (Włochy – Abruzja)
- do muszli z botwiną i serem camembert polecamy młode Pinot Noir, np. Bourgogne Pommier 2010 (Francja – Burgundia) lub Bardolino, np. Monte del Fra Bardolino (Włochy – Veneto)
- do makaronu z zielonym sosem lub lazanii ze szpinakiem (szpinak+ser pleśniowy) polecamy wina:
- czerwone kwasowe, taniczne, średnio ciężkie, np. beczkowa Rioja typu Crianza: Eguia Crianza (Hiszpania – Rioja), beczkowy Cabernet Sauvignon: Penaloen Cabernet Sauvignon (Chile), beczkowy Syrah: Ventisquero reserva Syrah (Chile)
- białe kwasowe, wyraziste, esencjonalne, np. Albarino Bouza do Rei (Hiszpania – Rias Baixas) lub dobra Vernaccia di San Gimignano (Włochy – Toskania)
Makarony z sosami pomidorowymi
Przykładowe przepisy:
- Linguine z sosem pomidorowym
- Sos pomidorowy do makaronu
- Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i ciecierzycą w sosie pomidorowym
Pasujące szczepy:
Wina lekkie czerwone, mało kwasowe, niezbyt garbnikowe.
- Merlot, np. Estacion (Chile)
- Nero d’Avola, np. Feudo Arancio (Włochy – Sycylia)
- Valpolicella, np. Lena di Mezzo (Włochy – Veneto)
- Tempranillo, np. Real Compania (Hiszpania – Castilla)
Makarony z mięsem
Przykładowe przepisy:
- Pulpeciki z mozzarellą w sosie pomidorowym
- Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i ciecierzycą w sosie pomidorowym
- Zapiekanka z indyka w sosie pomidorowym i szpinakowym z fetą
- Pyszne mięso mielone do lazanii
- Canelloni z szynką parmeńską, szparagami i suszonymi pomidorami
Pasujące szczepy:
Wina czerwone wyraziste.
- Carmenere, np. Casa del Valle Carmenere (Chile)
- Shiraz, np. Man Vintners Shiraz (RPA)
- Cabernet, np. Morande Pionero Cabernet Sauvignon (Chile)
- Malbec, ale nie słodki (z małą zawartością cukru resztkowego), np. La Vuelta Malbec (Argentyna)
Bardzo ciekawy post 🙂
Evitaa, bardzo się cieszę, że Cię zaciekawił. Mam nadzieję, że przyda Ci się w przyszłości, kiedy pomyślisz o winie do obiadu lub kolacji 🙂
Dziękuję za znakomitą ściągawkę.
Często mam problemy z doborem wina.
Wybredny, to teraz masz mnóstwo informacji w w jednym miejscu.
Bardzo fajne opracowanie. Niby potrafię powiedzieć jaki typ wina będzie pasował do danej potrawy, ale już trudno jest mi dobrać odpowiednią markę. Przydatna ściągawka. Fajnie wina dobierają również w Centrum Wina – tam można próbować go przed zakupem. A faktycznie dobrze dobrane wino do potrawy, smakuje genialnie.
Adam, cieszymy się, że ściągawka Ci się przyda. Wiemy z własnych doświadczeń, że źle dobrane wino sprawia, że i potrawa i wino wydają się niezbyt smaczne.
Świetny wpis. Uwielbiam makarony, a dobór wina zawsze sprawiał mi kłopot. Teraz będzie prościej, tym bardziej że mieszkając w Nadrenii Północnej Westfalen dobrych Rieslingów mam pod dostatkiem 🙂
Marta, bardzo się cieszymy i zapraszamy do przejrzenia innych naszych artykułów na temat wina i jego łączenia z potrawami 🙂