Bajeczne smaki polecają budyń waniliowy własnej roboty. Delikatny, puszysty, z ziarenkami wanilii. Właśnie o takim marzycie, jeśli lubicie budyń 🙂 Ja jeszcze niedawno znałam tylko sklepowy budyń, bo nie zdawałam sobie sprawy, że domowy jest taki łatwy do zrobienia i że różnica w smaku jest taka ogromna.

Budyń waniliowy

Budyń waniliowy

  • 2 szklanki mleka
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki cukru
  • 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki masła
  • 0,5 laski wanilii

Laskę wanilii rozetnij wzdłuż i przejedź nożem, aby zebrać ziarenka. Zagotuj w garnku szklankę mleka z masłem, cukrem i wanilią.
Pozostałe mleko zmiksuj z żółtkiem i mąką ziemniaczaną, a następnie wlej do garnka z gotującym się mlekiem. Gotuj budyń na średnim ogniu przez 2 minuty, cały czas mieszając.
Ugotowany wlej do salaterek. Do budyniu możesz podać sok lub dżem malinowy (najlepiej domowy).

Budyń waniliowy

Tagi: , , , , ,