Kontakt do mnie: ola.cruz@2smaki.pl
Kontakt do Janka, który pisze o winach: juancruz@2smaki.pl
Facebook: http://www.facebook.com/2smaki
Twitter (oczami Janka): https://twitter.com/2smaki
Dziękuję Wam wszystkim za odwiedziny na mojej stronie.
Cieszę się, że korzystacie z przepisów 🙂
Jeśli macie pytania, zachęcam do pisania w komentarzach.
Aleksandra Krzyżanowska
Dzień dobry, mam pytanie czy jak pisze Pani w przepisie 1 szklanka tj 250 czy 200 ml ? Dziękuję z góry za odpowiedź
Klaudia, zapis 1 szkl oznacza u mnie 200 ml.
czy mogla byś trochę więcej pokazywać nam swoje córki,bo są cudowne<3
Eliza, no nie mogę zaprzeczyć – mam cudowne córki 🙂
Od czasu do czasu pokazują się na zdjęciach lub filmach, ale najczęściej podczas sesji zdjęciowych oraz nagrań, są w szkole. Przekażę im Twoje miłe słowa. Dziękuję! 🙂
Dzień dobry,
czy może Pani napisać jaki to motyw strony w wordpressie, bo bardzo mi się podoba.
Dziękuję!
Iwona, mój szablon nazywa się Avada. Jest bardzo popularny, ma wiele możliwości, ale jest dość ciężki, czyli strona otwiera się raczej wolno.
Lets discuss
Dzień dobry.
Hoduję zakwas od dziewięciu miesięcy. Ostatnie dwa chleby pleśniały po kilku dniach przechowywania w foliowej torebce. Co to oznacza?
Pozdrawiam
Iwona, pewnie oznacza to, że jest upał i duża wilgotność powietrza 😉 W tej sytuacji spróbowałabym najpierw owinąć bochenek czystą ściereczką i dopiero wtedy włożyć do foliowej torebki. Ewentualnie przechowywać chleb w lodówce i wyjmować niewielkie jego porcje.
Witam serdecznie, Bardzo proszę o pomoc:) Dwa razy dzisiaj próbowałam upiec Pani czekoladowe ciasto truflowe na urodziny mojej córki i poniosłam klęskę. Ciasto przed włożeniem do pieca wygląda super, natomiast po wyłączeniu pieca -piekłam 35min 180 st.- upada i robi się gruby naleśnik. Zaznaczam, że nie otwierałam dzwiczek od pieca, tylko wyłączyłam piec i ciasto sobie siedziało kilka minut. Potem jak na niego zaglądnęłam to już upadło.
Proszę o radę, jak mam postępować z ciastem, aby nie upadło i szczęśliwie wyszło z pieca:)
Iza, przyczyny zapewne mogą być różne. Przede wszystkim: moje ciasto też trochę opadło. W czasie pieczenia było bardzo wysokie.
Może używasz dużo większej tortownicy niż ja? Moja tortownica ma średnicę około 20 cm.
Jeśli to sprawa źle ubitej piany z białek, to zajrzyj do tego przepisu: http://2smaki.pl/desery/kawowa-pavlova-z-czekolada-i-bananami/
Piana z cukrem powinna być sztywna i lśniąca. Masę jajeczną i rozpuszczoną czekoladę możesz już mieszać szpatułką, bez miksowania.
Daj znać, jeśli masz jeszcze jakieś wątpliwości. Powodzenia!
Dziękuję za szybką odpowiedź, Piana była sztywna i lśniąca, Masę jajeczną i rozpuszczoną czekoladę mieszałam szpatułką. Moje ciasto wyglądało tak, jakby je ktoś przebił igłą i zeszło z niego całe powietrze, jego wysokość to ok nieco ponad 1 cm:) Jak mam z nim postępować, gdy upłynie czas jego pieczenia? Czy mam go zostawić w piecu, czy uchylić drzwiczki od pieca, czy zostawić do wystygnięcia? Jak to wygląda u Pani? Z góry dziękuję za odpowiedź.
Iza, po upieczeniu od razu wyjmuję ciasto z piekarnika – nie ma potrzeby go podsuszać. Wszystkie pozostałe opisane przez Ciebie kroki wykonujesz idealnie 🙂
Może używasz zbyt dużej tortownicy? Moja ma średnicę 20 cm.
Witam chciałam się dowiedzieć czy coś z koktajli na odchudzanie by mi pani pomogła bardzo bym prosiła . Z góry
dziękuje i pozdrawiam Marianna
Marianna, oczywiście! 🙂
http://2smaki.pl/napoje/koktajl-z-kiwi-natki-pietruszki-i-pomaranczy/
http://2smaki.pl/napoje/koktajl-z-burakow-i-zurawiny/
http://2smaki.pl/napoje/zielony-koktajl-z-ananasem-i-orzechami/
http://2smaki.pl/napoje/zielony-koktajl-z-selerem-naciowym/
http://2smaki.pl/napoje/zimowy-koktajl-z-jablkiem-selerem-naciowym-i-cynamonem/
Proponuję przejrzeć wszystkie napoje na blogu, bo jest tam wiele zdrowych i odchudzających propozycji: http://2smaki.pl/category/napoje/