Lazania to takie danie, które wszystkim smakuje, ale niektórzy uważają, że jest bardzo pracochłonne. Proponuję dziś lazanię w najprostszej wersji, bez wcześniejszego obgotowywania makaronu, z bardzo prostym, ale smakowitym farszem i beszamelem, który zawsze się udaje. Zróbcie sobie koniecznie! Najlepiej w zimny dzień. Bajeczne smaki polecają 🙂

Lazania ze szpinakiem

Lazania ze szpinakiem

  • pół kg płatów lazanii
  • beszamel: 5 łyżek masła, 5 łyżek mąki, 1 l mleka, sól, biały pieprz, gałka muszkatołowa
  • 700-900 g mrożonego szpinaku
  • 3 ząbki czosnku
  • 250 g opakowanie sera mozzarella
  • 400 g sera pleśniowego typu blue (lazur, rokpol)
  • ew. żółty ser
  • oregano
  • oliwa

Farsz. Szpinak podgrzej na patelni lub w garnku, dodaj posiekany czosnek i odparuj nadmiar wody – na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu. Następnie dodaj pokrojony w kostkę ser pleśniowy i mieszaj aż się rozpuści.

Beszamel: w rondelku podgrzej mąkę z masłem przez 2-3 minuty, aż nabierze złocistego koloru. Dodaj mleko i przyprawy i gotuj na małym ogniu, mieszając trzepaczką przez 15 minut aż zgęstnieje.

Dno formy wysmaruj 3-5 łyżkami oliwy. Ułóż pierwszą warstwę makaronu, na niej rozprowadź szpinak (1/3 przygotowanej porcji), posyp zmiksowaną lub startą na tarce mozzarellą (1/4 porcji). Polej beszamelem (1/4 porcji) dokładnie, bo w czasie pieczenia płaty muszą nim nasiąknąć, aby zmiękły.

Następnie zacznij od początku: płaty lazanii, szpinak, mozzarella, beszamel. Takich warstw powinno wyjść 3. Na wierzchu ponownie rozłóż płaty, polej beszamelem, posyp mozzarellą i delikatnie oprósz oregano. Piecz 40 minut w temperaturze 200-220°C.

Lazania ze szpinakiem

Tagi: , , , , , , , ,