Najzwyklejsza potrawa, ale moja rodzina mogłaby ją jeść codziennie.

Linguine z sosem pomidorowym

Linguine z sosem pomidorowym

  • 0,7 l przecieru pomidorowego
  • łyżka oliwy z oliwek
  • średnia cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • płaska łyżeczka oregano
  • ew. kilka suszonych pomidorów
  • pół łyżeczki cukru
  • sól
  • 0,5 kg makaronu linguine lub spaghetti
  • parmezan do posypania lub mozzarella

Do garnka z grubym dnem wlej oliwę, dodaj posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojone suszone pomidory, oregano i sól. Duś pod przykryciem przez 10 minut. Dodaj przecier pomidorowy i cukier. Gotuj na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż sos trochę odparuje i zgęstnieje. W tym czasie ugotuj makaron al dente (na większości opakowań makaronów podany jest czas potrzebny do ugotowania makaronu al dente). Makaron odcedź niezbyt dokładnie – pozostała woda z gotowania ułatwi wymieszanie z sosem. Wrzuć linguine do gorącego sosu i dokładnie wymieszaj. Posyp świeżo startym (na tarce lub obieraczką do warzyw) parmezanem lub serem mozzarella pokrojonym w kostkę.

Włoch, który był u nas ostatnio na kolacji, zjadł pełny talerz takiego makaronu i … poprosił o dokładkę :-)

Tagi: , , , , , , , ,