Przedstawiam Wam specjalność Janka, który uwielbia makarony. To danie od kilku lat jest ulubionym obiadem naszych dzieci. Zawsze myślałam, że dla dzieci trzeba gotować łagodnie, bez pieprzu, mało czosnku… Nic z tych rzeczy. Taki aromatyczny sos do makaronu moim niejadkom smakuje bardzo. Szpinak z dodatkiem czosnku jest bardzo smakowity. A jeśli dodamy jeszcze do niego ser pleśniowy, który rozpuści się w gorącym szpinaku… będzie bardzo aromatycznie i smakowicie.

Penne z zielonym sosem

Makaron z zielonym sosem, czyli ze szpinakiem, serem pleśniowym i czosnkiem

  • opakowanie (około 500 g) makaronu, np. penne
  • opakowanie (około 450 g) mrożonego szpinaku lub świeży szpinak
  • kilka ząbków czosnku
  • 300 g sera pleśniowego typu rokpol, lazur
  • 2 łyżki oliwy
  • ew. pieprz świeżo zmielony

W garnku lub na patelni z pokrywką rozmroź i podgrzej szpinak. Mieszaj, aby odparował nadmiar płynu. W tym czasie zeszklij na oliwie czosnek przeciśnięty przez praskę. Do szpinaku dodaj zeszklony czosnek i ser. Mieszaj aż do całkowitego rozpuszczenia sera. W dużym garnku ugotuj makaron wg przepisu na opakowaniu – koniecznie al dente. Odcedzony makaron dorzuć do garnka z gorącym sosem i całość wymieszaj dokładnie, trzymając na małym ogniu jeszcze przez chwilę. Od razu podawaj. Ja lubię na talerzu posypać taki makaron świeżo zmielonym pieprzem.

Makaron z zielonym sosem