Smażone kurki ze szpinakiem to pomysł na proste i szybkie codzienne danie. Świetnie smakują w towarzystwie ziemniaków puree. Szpinak jest bardzo zdrowy, ale potrzebuje czegoś wyrazistego w smaku do towarzystwa. W sezonie grzybowym warto łączyć go z kurkami, prawdziwkami lub innymi ulubionymi grzybami. Poza sezonem można przygotować podobne danie zastępując kurki pieczarkami.

Smażone kurki ze szpinakiem

Smażone kurki ze szpinakiem

  • 2 duże garście kurek (lub prawdziwków, pieczarek itp)
  • 2 duże garście liści szpinaku
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz
  • pół kg ziemniaków
  • 1/4 szkl mleka
  • 30 g masła

Ziemniaki puree. Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź, ugnieć tłuczkiem, dodaj roztopione w rondelku masło z mlekiem i dokładnie wymieszaj.

Kurki ze szpinakiem. Kurki umyj szczoteczką pod bieżącą wodą. Osusz dokładnie na papierowym ręczniku. Większe przekrój na pół lub na 4 części. Na dużą patelnię wlej oliwę, dodaj kurki i smaż na małym lub średnim ogniu przez około 10 minut. Kiedy będą już zrumienione, dodaj umyte i osuszone liście szpinaku, dopraw solą i pieprzem. Zamieszaj i poczekaj chwilę aż liście odparują sok i delikatnie przywiędną. Nie dopuść do ich przypalenia.

Smażone kurki ze szpinakiem 1Smażone kurki ze szpinakiem 2Smażone kurki ze szpinakiem 00

Tagi: , ,