Dobierając wino do konkretnej potrawy, dobrze jest zadać sobie pytanie: czy wino ma być jedynie uzupełnieniem posiłku czy ma być równorzędnym partnerem głównego dania.  My, przy doborze win do przyrządzonych potraw, skłaniamy się ku temu drugiemu stwierdzeniu

Nim jednak podamy recepty na łączenie win z daniami, warto nakreślić odmienność win, która swoje źródło ma w szczepach winogron. Podajemy kilka charakterystycznych szczepów, które można zakupić, oprócz sklepów winiarskich, także w super- czy hiper-marketach

POSZCZEGÓLNE SZCZEPY

Wina czerwone:

Cabernet Sauvignon – szczep uprawiany praktycznie na całym świecie. Szczep ten pochodzi z Francji  z regionu Bordeaux (płd-zach. część Francji). Wina tego szczepu charakteryzują się dużą kwasowością, zawartością garbników a także eleganckim bukietem i smakiem. Wina z tego szczepu bardzo często dojrzewają (są starzone) w dębowych beczkach, co nadaje bogaty i niezwykle poważny charakter. Powstają dojrzałe i poważne wina, które powinny być łączone z daniami (pite same bez dań, mogą okazać się „niezrozumiałe”)

Merlot – to również odmiana wywodząca się z Bordeaux i również obecna prawie na całym świecie. Wina, którego podstawą jest ten szczep, charakteryzują się elegancką czerwienią, miękkością, aromatycznością i owocowym smakiem. Nuty charakterystyczne dla tej odmiany: śliwka, czekolada, wanilia czy palona kawa. Wina te są bardzo łagodne a dzięki niskiej zawartości garbników oraz niskiej kwasowości, są bardzo przyjemnym wyborem dla tych, którzy unikają picia win czerwonych

Pinot Noir – szczep z Burgundi, który wymaga chłodnego klimatu. Jest to bardzo trudny szczep, który potrafi dać wina fantastyczne bądź zupełnie przeciętne. Charakterystyczne nuty tego szczepu to: śliwka, czereśnia, wiśnia, malina, porzeczka

Shiraz/Syrah – szczep pochodzący z Bliskiego Wschodu, który do Europy trafił dzięki wyprawom krzyżowym. Swoją europejską ojczyznę odnalazł w Dolinie Rodanu i jest obecnie bardzo popularny w Australii (tam znany pod nazwa „Shiraz”). Odmiana tego wina wymaga ciepłego klimatu a samo wino jest bogate w barwniki i garbniki. Jest to wino, które nadaje się do bardzo długiego przechowywania. Typowe bukiety dla tego wina to: czarna porzeczka,  śliwka, wiśnia, czekolada, przyprawy korzenne, smoła i dym (tak, tak!), drzewo cedrowe czy tytoń

Malbec – kolejny szczep pochodzący z Bordeaux. Obecnie odmiana ta została praktycznie zastąpiona we Francji dwoma innymi szczepami: Merlot i Cabernet Sauvignon. Malbec odrodził się w Argentynie i tam obecnie święci swoje największe sukcesy. Samo wino ma dojrzały charakter, jest intensywne o głębokiej barwie. Typowe nuty: konfitury, jeżyny, czekolada czy smoła

Nero d’Avola – szczep z Sycylii. Już sama nazwa (Czerń z Avoli) wskazuje, że w kieliszku pojawi się wino o ciemnej barwie. Nero d’Avola to wina dobrze zbudowane, ekstraktywne o mocnym garbniku. W ustach wino nie jest do końca wytrawne – ilekroć je pijam, za każdym razem doszukuję się słodkawych niuansów. Wyczuć można czerwone owoce z dominacją porzeczek i malin a wspomniana słodkość przejawia się smakiem konfitury czy marmolady. W starszych winach, uwydatniają się przyjemne nuty korzenne, ziemistość i przypalona skóra

Sangiovese – szczep z Włoch. Toskania. Niesamowite wina, takie jak Chianti czy Brunello di Montalcino. Sangiovese używa się również do produkcji supertoskanów – najwyżej sklasyfikowanych jakościowo win w Toskanii. Szczep ten daje owocowe, aromatyczne wina, które charakteryzują się średnią kwasowością i zawartością garbników. Typowe nuty dla tego szczepu to: malina, wiśnia, fiołki czy orzechy

Tannat – narodowy szczep Urugwaju, choć jest to odmiana pochodząca z południa Francji. Wina skoncentrowane o dużej zawartości tanin. Aromaty typowe dla tego szczepu to śliwki, wiśnie i owoce lasu. Wina mają w sobie dodatkowo nuty waniliowe czy kawowe a także przydymienie czy niuanse tytoniu

Tempranillo – fantastyczny szczep z Hiszpanii. Podstawowy składnik takich win jak Rioja. Tempranillo daje wina eleganckie, owocowe i mogące być przeznaczone do długiego starzenia. Sam szczep jest mało odporny na suszę i wysokie temperatury. Szczep lubi dużą ilość światła a najlepsze wina uzyskuje się w klimacie umiarkowanych chłodnym, na wyżej położonych terenach, np. w Rioja jest to wysokość około 400 m.n.p.m. (700-800 m.n.p.m. w regionie Duero). Charakterystyczne nuty dla Tempranillo to: owoce leśne, przyprawy korzenne, tytoń, herbata, wanilia, goździki czy cynamon

Pinotage – szczep wywodzący się z Afryki Południowej. Jest efektem skrzyżowania Pinot Noir z Cinsault. Wina te charakteryzują się piękną barwą i aromatem. Choć zapach wina ma nuty acetonu, to smak jest niesamowity. Najczęstsze nuty dla tego wina to: owoce leśne, toffi, wanilia czy przyprawy korzenne

Zinfandel (Primitivo) – szczep wywodzi się z południowej Italii. Uprawia się go w bardzo dużym stopniu także w Kalifornii oraz w Australii. Ze szczepu tego, pomimo czerwonej barwy, można uprawiać wina białe (lekkie i słodkie), różowe, oczywiście czerwone i wzmacniane (wino podobne do Porto). Typowy Zinfandel ma aromaty korzenne oraz owocowe a jego typowe nuty to: owoce leśne, ziemia, smoła, aromaty korzenne

Wina białe:

Chardonnay – szczep francuskiego pochodzenia. Niesamowicie łatwo adoptuje się nawet w trudnych warunkach, zarówno klimatycznych, jak i glebowych. Szczep bardzo przyjemny, owocowy (cytrusy) i łagodny

Sauvignon Blanc – szczep pochodzący z zachodniej Francji (region Bordeaux i Dolina Loary). Wino charakteryzuje się intensywnym smakiem. Wino to nadaje się do fermentacji w beczkach, ale zaznaczyć należy, że szczep ten nie osiąga takiej jakości, jak Chardonnay

Gewurztraminer – szczep uprawiany przede wszystkim w Alzacji. Potrzebuje chłodnego klimatu, ale nie należy do prostych w uprawie. Wina mają charakter egzotyczny a sam bukiet jest bardzo aromatyczny. Wina te doskonale pasują do pleśniowych serów oraz potraw, które zawierają pikantne aromaty.

Riesling – wina pochodzące z odmian rosnących w dolinie Renu. Odmiana odporna na niskie temperatury a najlepsze Rieslingi pochodzą z okolic Renu i Mozeli (także Nowa Zelandia oraz chłodne rejony Australii). Wina te są bardzo aromatyczne a same wina nadają się do spożycia ”za młodu”, choć słodkie wina z tego szczepu mogą dojrzewać nawet kilkadziesiąt lat. Typowe nuty, to: jabłka, limonka, nafta, benzyna, skórka chlebowa, kwiaty

Pinot Grigio – szczep ten uprawiany jest głównie w północno-wschodnich Włoszech. Wina te mają przyjemną i  łagodną postać. Mają delikatny smak, neutralny zapach i niski poziom kwasowości. Typowe nuty dla tego wina to: brzoskwinia i pomarańcza

Poprzednia strona

Następna strona

Dodaj komentarz