Na etykiecie sprawdź z jakich szczepów winogron zostało wyprodukowane Twoje wino, a potem z poniższego zestawienia odczytaj co do niego pasuje.

Bordeaux

Mięsa, ryby i owoce morza: drób, ostrygi, kuropatwy, bażanty, nerki cielęce, steki z nerką, łosoś, pstrąg, tuńczyk, karp, lin, dorsz, wołowina, zrazy wołowe, wędliny, dziczyzna, królik, pasztet

Sery: camembert, Edam, brie

Przyprawy i zioła: czosnek, szałwia, rozmaryn oraz słodka papryka

Inne: borowiki

Cabernet Sauvignon

Mięsa, ryby i owoce morza: pieczony kurczak z czosnkiem, gęś, jagnięcina, nerki cielęce, stek z nerką, wieprzowina, wołowina

Sery: cheddar

Przyprawy i zioła: słodka papryka

Lubi: czerwone mięsa, dania grillowane i wędzone, dania cierpkie, dania tłuste, dania pieprzne

Shiraz

Mięsa, ryby i owoce morza: pieczone kuropatwy, drób, wieprzowina, wołowina, dziczyzna

Sery: cheddar, Leicester, camembert, brie

Przyprawy i zioła: słodka papryka, szałwia

Inne: borowiki, spaghetti bolognese, kuchnia meksykańska

Lubi: dania z grilla, dziczyzna, zioła, gulasze

Malbec

Mięsa, ryby i owoce morza: wołowina, jagnięcina, bekasy, dziczyzna, carpaccio, dzikie ptactwo, pasztety z dziczyzny, kurczak z grzybami

Sery: brie, sery kozie

Inne: risotto z grzybami, grzyby

Tempranillo

Mięsa, ryby i owoce morza: jagnięcina, schab z sosem grzybowym, drób, cielęcina

Sery: gouda, leicester, parmezan, gruyere, munster

Przyprawy i zioła: czosnek, rozmaryn, tymianek

Inne: grzyby, zupa grzybowa, dania meksykańskie, spaghetti bolognese, pizza

Barolo, Barbaresco

Mięsa, ryby i owoce morza: pieczona kaczka, nerki i wątroba cieląca lub jagnięca, drób, wołowina, dziczyzna

Przyprawy i zioła: oregano i tymianek

Inne: dania meksykańskie, pasta z sosem pomidorowym, borowiki oraz białe trufle

Chianti, Rosso, Brunello

Mięsa, ryby i owoce morza: cielęca lub jagnięca wątroba, pieczone kurczęta, carpaccio, wieprzowina

Sery: gouda i parmezan

Inne: pasta z sosem pomidorowym, spaghetti bolognese, pizza z sosem pomidorowym, zupa grzybowa, jarzynowa lub warzywna

Lubi: sosy pomidorowe, świeże zioła (np. bazylia), grzyby, sery

Merlot

Mięsa, ryby i owoce morza: schab z sosem grzybowym, wieprzowina, jagnięcina, bażant, łosoś i tuńczyk

Inne: grzyby, sałatka nicejska

Lubi: dania kwaśne, dania grilowane i wędzone, cebula i czosnek, grzyby u zioła, potrawy z owocami lasu

Primitivo/Zinfandel

Mięsa, ryby i owoce morza: zając, wątroba jagnięca lub cielęca, jagnięcina, schab z sosem grzybowym, wieprzowina, dziczyzna

Sery: camembert, brie

Inne: dania meksykańskie i azjatyckie, spaghetti bolognese, zupa jarzynowa lub warzywna

Lubi: sery, grillowane dania, dania pikantne, burgery

Chardonnay

Mięsa, ryby i owoce morza: wędzony łosoś i pstrąg, carpaccio, kurczak z czosnkiem, sola, halibut, łosoś, pstrąg, tuńczyk, karp, lin, dorsz, ryby wędzone, drób, wieprzowina, pasztety i wędliny na chłodno

Sery: ser kozi, camembert, brie

Przyprawy i zioła: gałka muszkatołowa, imbir, cynamon

Inne: pasta z sosem serowym, beszamelowym i śmietankowym, kuchnia azjatycka i meksykańska, pesto, jajecznica, jaja faszerowane, zupa cebulowa, tarta szpinakowa z cebulą lub porem

Lubi: oliwki, brokuły, pomidory, cebula i czosnek, awokado, dynia, pieczarki, oliwki

Viognier

Mięsa, ryby i owoce morza: pstrąg, befsztyk, pieczona kaczka, kurczak w sosie curry, sałatka z owoców morza, indyk, gęś, wędliny

Przyprawy i zioła: imbir, kardamon, szałwia, rozmaryn, estragon

Inne: brokuły z serem, risotto

Lubi: sos barbecue, curry, dania wędzone, dynie

Sauvignon Blanc

Mięsa, ryby i owoce morza: kraby, wieprzowina, kiełbasa wieprzowo-ziołowa, owoce morza, pasta z owocami morza lub sosem rybnym

Sery: ser kozi, mozarella, mascarpone

Przyprawy i zioła: estragon, koper i czosnek

Inne: Cebula, pomidory, brokuły z serem, pasta z sosem pomidorowym, sałatki zielone (nicejska, grecka), sushi, gazpacho z zieloną papryką, szparagi, guacamole, jaja faszerowane, sałatka caprese

Lubi: potrawy z ziołowymi sosami i bogate w zioła. Dania gotowane na parze. Potrawy pikantne. Potrawy z sosem winegret

Gewurztraminer

Mięsa, ryby i owoce morza: schabowy ze smażoną kapustą, wieprzowina, gęsi i kaczki

Sery: miękkie sery kozie

Przyprawy i zioła: słodka papryka

Inne: bigos, zupa cebulowa, tarta szpinakowa z cebulą lub porem, dania z curry, dania kuchni meksykańskiej i azjatyckiej, cebula

Lubi: dania pikantne, zapiekanki, tarty, quiche

Riesling

Mięsa, ryby i owoce morza: owoce morza, łosoś, pstrąg, tuńczyk, karp, lin, dorsz, pasztety i wędliny na chłodno, ślimaki, homary, langusty, ostrygi, rak, drób, dzikie ptactwo

Sery: serowe fondue, feta, miękkie sery kozie, ser owczy

Przyprawy i zioła: czosnek, imbir

Inne: szparagi, por, dania z curry, dania kuchni meksykańskiej, pasta z sosem serowym lub beszamelowym lub śmietankowym, sałatki zielone (nicejska, grecka), sushi, tarty, dania jajeczne

Pinot Grigio

Mięsa, ryby i owoce morza: schabowy ze smażoną kapustą, foie gras, carpaccio, dorsz, morszczuk, mintaj, wieprzowina, cielęcina, pasztety i wędliny na chłodno, kaczka pieczona, dzikie ptactwo, drób, surowe ryby, małże i ostrygi

Przyprawy i zioła: imbir

Inne: tarta szpinakowa z cebulą lub porem, bigos, pasta z sosem serowym, beszamelowym i śmietankowym, szparagi, jaja faszerowane, sushi, risotto, dania w sosach słodko-kwaśnych

Poprzednia strona

Następna strona

Dodaj komentarz