Kolejne danie pełne zalet: zawiera makaron, zawiera warzywa i jest bardzo łatwe do wykonania. Smakuje doskonale na obiad lub kolację. Sama nie wiedziałam, że tak lubię boczek i że jego połączenie ze szpinakiem jest fantastyczne. Warto wypróbować ten przepis.

Makaron z boczkiem i szpinakiem

Makaron z boczkiem i szpinakiem

  • 150 g boczku wędzonego
  • średnia cebula
  • 300 g szpinaku
  • 200 g sera brie lub z niebieską pleśnią, typu lazur, rokpol
  • ząbek czosnku
  • 400 g makaronu, np. spaghetti, tagliatelle

Wstaw wodę na makaron. Na patelni, na średnim ogniu, smaż boczek pokrojony w kostkę i posiekaną cebulę. Dodaj dokładnie umyte liście szpinaku oraz pokrojony ser (brie wcześniej obierz ze skórki). Kiedy ser całkowicie się roztopi dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. W tym samym czasie ugotuj makaron, odcedź i przełóż na patelnię. Dokładnie wymieszaj. Podawaj natychmiast.