Każdy powinien znać kilka przepisów podstawowych, z których może potem wykonywać wiele różnych dań. Jednym z moich podstawowych przepisów jest właśnie takie mięso mielone w sosie pomidorowym. Jest dobre samo w sobie jako podstawa drugiego dania (z ziemniakami i surówką), ale można też je dodawać do wielu innych potraw takich jak: spaghetti, lazania, zapiekanki…
Podobne przepisy: Lazania z brokułami, Lazania ze szpinakiem, Warzywa na parze z beszamelem, Zapiekanka z cukinii i mięsa mielonego.
Mięso mielone z sosem pomidorowym
- pół kilo mielonego mięsa wołowego (ew. mieszanego z wieprzowym)
- oliwa
- cebula
- marchew
- 2 łodygi selera naciowego
- przecier pomidorowy
- pomidory z puszki (najlepiej włoskie, bo słodsze)
Mięso podsmaż na 2 łyżkach oliwy. Cebulę drobno posiekaj. Marchew i selera zmiksuj lub zetrzyj na tarce. Na tej samej patelni podsmaż warzywa. Mięso, warzywa, sos i pomidory wrzuć do garnka o grubym dnie i duś przez półtorej godziny. Po godzinie dodaj przyprawy:
- sól, pieprz
- czosnek
- bazylia
- ew. rozmaryn
Takiego mięsa możesz użyć do spaghetti po bolońsku, do zapiekanek z ziemniakami i żółtym serem itp. Możesz użyć cielęciny zamiast wołowiny i też wyjdzie pyszna potrawa.
Na zdjęciu lazania mieszana – na zmianę warstwy z mięsem i z brokułami.
Lazania
- mięso mielone z przepisu powyżej
- makaron lasagna
- beszamel
- ser mozzarella (w zalewie)
- żółty ser w plastrach
- ew. troszkę tartego parmezanu
- oregano
Naczynie żaroodporne prostokątne (lub blachę) dokładnie posmaruj oliwą. Ułóż na dnie surowe płaty makaronu, na to mięso mielone, żółty ser, polej beszamelem, znowu makaron, itd. Zamiast niektórych warstw żółtego sera możesz dać warstwę mozzarelli pokrojonej w plastry. Na wierzchu musi być beszamel (wylany na makaron), na to ser, ew. starty parmezan, oregano. Piecz 40 minut w temperaturze 200-220°C.
Uwaga: Ja nie piekę lazanii w dużej blasze i nie zużywam wszystkich płatów z opakowania. W tej sytuacji daję tu tylko połowę mięsa z poprzedniego przepisu. Beszamelu musi być dużo, żeby makaron zmiękł.
Tagi: beszamel, dla dzieci, lazania, mozzarella, pomidory, wołowina
[…] mięso mielone w sosie pomidorowym (orientacyjnie: 40-50 dkg mięsa i karton przecieru pomidorowego lub kg świeżych pomidorów) […]
[…] przepisy: Lazania z mięsem mielonym, Lazania ze szpinakiem, Warzywa na parze z beszamelem, Zapiekanka z cukinii i mięsa […]
gotuję dobrze (ponoć). bardzo dobrze gotuję, jak czuję, że kocham, albo jak czuję, że jestem zła (ponoć). jak jestem zła na tego, którego kocham, gotuję obłędnie (ponoć). tak jak wczoraj. nie wrócił na noc. dziś wiem czemu, rozumiem. wczoraj chciałam mordować. rzuciłam się na gary o 3.30 rano.
mięso mielone. ciśnięte z wściekłością na podsmażoną cebulę i czosnek (siekanie na drobno uspokaja). i niech się mięso dusi, niech ma.
wściekłe papryczki do tego. pięć, a niech mu jęzor wypala. pieprz, sporo. ciut soli. oregano -dużo, tak mi się sypło drżącą ręcą.
do tego pomidory z puszki. bo mięso ma się poddusić, a nie miało w czym.
chwila namysłu…
a czemu mam gotować z myślą o nim??? suszone pomidory. uwielbiam, on nie znosi. i pies go trącał. coś dla mnie. suszone pomidory, sztuk 3, w cienkich paseczkach, do mięsa. już bez ognia – niech poczuje, a co.
parę łez, ale nie w mięso – a niechże on pospada.
wyszło super.
wiem czemu go nie ma.
jak będzie wracał, zrobię mu z tym mięsem canelloni. w końcu włożyłam w to tyle uczucia…
wiem, że będzie mu smakować
Gosiaczku, znaczy się działo się u Ciebie dużo. Mam nadzieję, że takie historie nie kryją się za każdym Twoim komentarzem na moim blogu 😉 Najważniejsze, że mięso wyszło super 🙂
Nie za każdym. Za tym bardzo dużo, od 28 godzin nie wiem co się z nim dzieje i nie wiadomo kiedy się dowiem. Ale mięso jest tak super, że mu zamrożę. I je dostanie. Może jutro. Może za tydzień. Może za rok. A może za 12 lat zrobię je jeszcze raz?
Gosiaczku, jakoś smutno to brzmi. Może po prostu nie rozumiem o co chodzi…
[…] w zabawie Korzenny Tydzień. Podobne przepisy: Lazania ze szpinakiem, Lazania z brokułami, Lazania z mięsem mielonym. Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem Porcja na małe naczynie […]
[…] bardziej wytrawny, ale ja wolę wersję bez żurawiny. A może wolisz lazanię z brokułami lub lazanię z mięsem mielonym w sosie pomidorowym? Inne podobne przepisy: Warzywa na parze z beszamelem, Zapiekanka z cukinii i mięsa […]
[…] Inne moje ulubione dania mięsne: Schab ze śliwką, Polędwiczki ze śliwką kalifornijską, Lazania z sosem bolońskim, Wołowina po flamandzku, Limonkowy […]
[…] z beszamelem: Lazania z brokułami, Lazania z mięsem mielonym, Lazania ze szpinakiem, Warzywa na parze z beszamelem, Zapiekanka z cukinii i mięsa mielonego, […]
Ja tylko nie kumam o co chodzi z tym sosem pomidorowym – są tu pomidory w puszce w składnikach ale jest też „sos pomidorowy”… to jakiś w proszku czy co?
Blog super 🙂
Kasiabe, chodzi o przecier pomidorowy 🙂 Taki w kartonie, albo w butelce. Zaraz poprawię w składnikach.
Super, super, super – dzieciaki zawsze mówiły, że robię dobre spagetti ale teraz jedliby co dwa dni z tym sosem. Nabieram odwagi na lazanię – zrobiłam nawet krok naprzód i kupiłam właściwy makaron ale wszędzie słyszę, że górna warstwa się spieka i jest twarda. W weekend zrobię wg. Twojego przepisu.
PS. moje dzieciaki po obejrzeniu filmików na tym blogu przeleciały mi całą kuchnię w poszukiwaniu glutaminianu… trochę poszło do kosza… no i dobrze!
Dziekuję 🙂
Kasiabe, rzeczywiście górna warstwa u mnie jest przypieczona, ale za to przyjemnie chrupie. Zdarzyło się nawet, że jak nas odwiedził starszy sąsiad, to zdjęłam mu ten górny płat, a on na to, dlaczego mu najlepsze zabrałam 😉
Powodzenia przy pieczeniu lazanii!
[…] Pyszne mięso mielone do lazanii […]