Każdy powinien znać kilka przepisów podstawowych, z których może potem wykonywać wiele różnych dań. Jednym z moich podstawowych przepisów jest właśnie takie mięso mielone w sosie pomidorowym. Jest dobre samo w sobie jako podstawa drugiego dania (z ziemniakami i surówką), ale można też je dodawać do wielu innych potraw takich jak: spaghetti, lazania, zapiekanki…
Podobne przepisy: Lazania z brokułami, Lazania ze szpinakiem, Warzywa na parze z beszamelem, Zapiekanka z cukinii i mięsa mielonego.

Pyszne mięso mielone do różnych dań

Mięso mielone z sosem pomidorowym

  • pół kilo mielonego mięsa wołowego (ew. mieszanego z wieprzowym)
  • oliwa
  • cebula
  • marchew
  • 2 łodygi selera naciowego
  • przecier pomidorowy
  • pomidory z puszki (najlepiej włoskie, bo słodsze)

Mięso podsmaż na 2 łyżkach oliwy. Cebulę drobno posiekaj. Marchew i selera zmiksuj lub zetrzyj na tarce. Na tej samej patelni podsmaż warzywa. Mięso, warzywa, sos i pomidory wrzuć do garnka o grubym dnie i duś przez półtorej godziny. Po godzinie dodaj przyprawy:

  • sól, pieprz
  • czosnek
  • bazylia
  • ew. rozmaryn

Takiego mięsa możesz użyć do spaghetti po bolońsku, do zapiekanek z ziemniakami i żółtym serem itp. Możesz użyć cielęciny zamiast wołowiny i też wyjdzie pyszna potrawa.

Lazania z mięsem i brokułami


Na zdjęciu lazania mieszana – na zmianę warstwy z mięsem i z brokułami.

Lazania

  • mięso mielone z przepisu powyżej
  • makaron lasagna
  • beszamel
  • ser mozzarella (w zalewie)
  • żółty ser w plastrach
  • ew. troszkę tartego parmezanu
  • oregano

Naczynie żaroodporne prostokątne (lub blachę) dokładnie posmaruj oliwą. Ułóż na dnie surowe płaty makaronu, na to mięso mielone, żółty ser, polej beszamelem, znowu makaron, itd. Zamiast niektórych warstw żółtego sera możesz dać warstwę mozzarelli pokrojonej w plastry. Na wierzchu musi być beszamel (wylany na makaron), na to ser, ew. starty parmezan, oregano. Piecz 40 minut w temperaturze 200-220°C.

Uwaga: Ja nie piekę lazanii w dużej blasze i nie zużywam wszystkich płatów z opakowania. W tej sytuacji daję tu tylko połowę mięsa z poprzedniego przepisu. Beszamelu musi być dużo, żeby makaron zmiękł.


Tagi: , , , , ,