Powoli obmyślam menu świąteczne. Będzie na pewno dużo warzyw, a dla dzieci obowiązkowo mięso dobrej jakości. Niedawno miałam okazję uczestniczyć w warsztatach marki Zagrodowy, prowadzonych przez Andrzeja Polana. Dlatego dziś dzielę się z Wami kilkoma przepisami, które najbardziej przypadły mi do gustu. Każdy z nich jest na tyle atrakcyjny, że spokojnie może wystąpić na świątecznym lub niedzielnym stole.

Piersi kurczaka Zagrodowego z kuskusem, rosołem bazyliowym

Jeśli decyduję się w mojej kuchni na kurczaka, to tylko ze sprawdzonego źródła, czyli najczęściej jest to kurczak Zagrodowy, który – na szczęście – zawsze jest do kupienia w moim sklepie osiedlowym. Drugim moim drobiowym źródłem jest pobliski targ i znajoma pani, u której kupuję od kilku lat. Jeśli do tej pory nie zwracaliście na to uwagi, to gorąco polecam poszukać w Waszej okolicy źródła zdrowego, ekologicznego drobiu. Wiele się słyszy ostatnio o tym w jakich warunkach są hodowane kurczaki w ogromnych fermach. Na pewno nie są zdrowe! Jeżeli nie macie dostępu do drobiu ekologicznego, to wybierajcie raczej indyka, którego na razie nie udaje się hodować w tak niezdrowych warunkach jak kurczaki, więc nie jest nafaszerowany antybiotykami i innymi chemicznymi preparatami.

Wracając do smakowitego tematu, zapraszam Was na przepyszne danie: piersi kurczaka Zagrodowego, marynowane w ziołach, podane z kuskusem i rosołem bazyliowym. Właśnie ten bazyliowy rosół ujął mnie najbardziej. Warto go wypróbować!

Piersi kurczaka Zagrodowego z kuskusem, rosołem bazyliowym

Piersi kurczaka Zagrodowego z kuskusem i rosołem bazyliowym

Piersi kurczaka:

  • 4 piersi z kurczaka (czyli dwie podwójne)
  • tymianek świeży
  • rozmaryn świeży
  • 2 cytryny
  • sól i pieprz
  • oliwa wędzona
  • masło klarowane

Kuskus:

  • 200 g kuskusu
  • sok z cytryny
  • sól
  • olej rzepakowy

Bulion bazyliowy:

  • pęczek bazylii
  • pęczek natki pietruszki
  • 400 ml bulionu drobiowego
  • 1 łyżka masła
  • 100 g sera dojrzewającego typu bursztyn

Piersi kurczaka. Piersi kurczaka Zagrodowego wymieszaj z solą, ziołami i skórką z cytryny. Odstaw do lodówki na pół godziny. Zamarynowanego kurczaka smażymy na złoty kolor na oliwie z masłem, dopiekamy ewentualnie w piekarniku nagrzanym do 180°C przez kilka minut.

Kuskus. Wodę zagotuj z solą i sokiem z cytryny. Zalej nią kuskus, dodaj niedużą ilość oleju i odstaw, aby kasza napęczniała. Po 6-7 minutach widelcem rozdziel kaszę na pojedyncze ziarna.

Bulion bazyliowy. Natkę, bazylię, ser dojrzewający zmiksuj, dodaj masło. Wszystko dokładnie zmiksuj i dopraw solą. Połącz z kuskusem, podlej niedużą ilością bulionu.

Kurczaka Zagrodowego podaj na kuskusie na zielono, najlepiej w głębokim talerzu.

Polecam Wam też pyszny sos z brusznicy i gorczycy, który świetnie pasuje do na przykład pieczonych udek kurczaka oraz oryginalną sałatkę z cytrusów.

Kurcze pieczone… z kukurydzą, jęczmieniem i grzybami

Sos porzeczkowy
Wystąpił jako składowa dania: Kurcze pieczone… z kukurydzą, jęczmieniem i grzybami

  • 100 g mrożonej  czarnej porzeczki
  • 150 ml bulionu drobiowego
  • szalotka
  • 50 ml wina czerwonego wytrawnego
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia
  • 40 g masła

Na oleju przesmaż szalotkę, dodaj porzeczkę, podlej winem i redukuj (odparuj mieszając). Następnie dodaj bulion drobiowy, gotuj razem, zmiksuj i przepuść przez gęste sitko. Raz jeszcze sos wlej do rondla, zagotuj, zredukuj jego objętość i na koniec dodaj troszkę zimnego masła.

Kurcze pieczone… z farszem z ziemniaków i jabłek oraz sosem z brusznicy i gorczycy

Sos z brusznicy i gorczycy
Wystąpił jako składowa dania: Kurcze pieczone… z farszem z ziemniaków i jabłek oraz sosem z brusznicy i gorczycy

  • sos z pieczenia Kurczaka Zagrodowego
  • 100 g brusznicy leśnej
  • 50 g cukru
  • 150 ml śmietany 30%
  • musztarda francuska

Brusznicę skarmelizuj na cukrze i połącz z sosem z pieczenia kurczaka. Dodaj śmietanę i na koniec musztardę. Wymieszaj.

Uda kurczaka Zagrodowego confit z sałatką z cytrusów i kolorowymi ziemniakami

Sałatka z cytrusów
Wystąpiła jako składowa dania: Uda kurczaka Zagrodowego confit z sałatką z cytrusów i kolorowymi ziemniakami

  • 2 pomarańcze
  • 2 limonki
  • grapefruit
  • olej rzepakowy
  • sól i pieprz
  • kilka rzodkiewek
  • szczypiorek

Owoce obierz i wycinaj ostrym nożem na pojedyncze segmenty, środki wyciśnij i sok zlej do miski. Połącz z olejem, solą i pieprzem. Powstałym sosem zalej filety owocowe, dodaj posiekany szczypiorek i pokrojoną w cienkie zapałki rzodkiewkę.

Warsztaty kurczak Zagrodowy z Andrzejem Polanem

 

Porady Andrzeja Polana – czyli moje notatki z warsztatów:

Na dobę przed przygotowaniem kurczaka dobrze jest go namoczyć w solance, aby był smakowity i kruchy również w środku, nie tylko na wierzchu, gdzie dotarły przyprawy. Solankę przygotowuje się w proporcjach 30 g soli na litr wody. Kurczak musi być w całości zanurzony w solance. Powinien poleżeć przez dobę w lodówce, a następnie można solankę odlać, a kurczaka w razie potrzeby osuszyć.

Najbardziej apetyczne są pieczarki mocno wysmażone: w trakcie smażenia powinny całkowicie odparować wypuszczone soki, a następnie powinny się ładnie zrumienić.

Kolbę kukurydzy należy gotować krótko, aby kukurydza pozostała chrupka i miękka. Dłuższe gotowanie sprawi, że kukurydza stwardnieje. Najlepiej kolbę kukurydzy włożyć do wrzątku z solą oraz cukrem i gotować 3-4 minuty. W podobny sposób gotujemy bób.

Warsztaty kurczak Zagrodowy z Andrzejem Polanem

Warsztaty kurczak Zagrodowy z Andrzejem Polanem

Warsztaty kurczak Zagrodowy z Andrzejem PolanemWarsztaty kurczak Zagrodowy z Andrzejem Polanem

Warsztaty kurczak Zagrodowy z Andrzejem Polanem

Niezmiennie piękny widok z okien Smolna 8 Studio:

Smolna 8 Studio - widok z okna

Tagi: , , , , ,