Ciacho fajne z kilku powodów: nie piecze się go, jest orzeźwiające – świetne na lato, i kolorowe – podoba się dzieciom. Mój kuzyn nauczył mnie jak je robić, kiedy miał 15 lat. To znaczy, że moje córki też może wkrótce je zrobią 😉

Rolada waflowa

Rolada waflowa

  • 3 wafle do przekładania – wyjdą trzy rolady
  • galaretka, a najlepiej trzy w różnych kolorach (po pół paczki albo mniej nawet)

MASA CZEKOLADOWA

  • 2 szkl wody
  • 1 szkl cukru
  • 4 łyżki kakako
  • 4 paczki herbatników (320 g)

MASA RAFAELLO

  • kostka masła
  • 1 szkl cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • 10 dkg wiórek kokosowych
  • 10 łyżek gorącego mleka

Galaretkę trzeba przygotować wcześniej, żeby stężała.

Potem przygotowujemy masę rafaello: masło ucieramy z cukrami, wiórki sparzamy mlekiem, studzimy i mieszamy z masłem.

Teraz masa czekoladowa: zagotować wodę z cukrem i kakao, dodać zmielone w maszynce herbatniki, zgasić ogień, mieszać.

Teraz działamy szybko: na każdym waflu rozsmarowujemy ciepłą masę czekoladową (wafel ma zmięknąć, bo będziemy go zwijać). Teraz każdy wafel smarujemy masą kokosową. Na koniec wzdłuż jednego brzegu każdego wafla układamy pasek z galaretki (galaretek) i zawijamy wafel tak by pasek galaretki znalazł się w środku rolady.

Rolada waflowa

Tagi: , , , , ,