To bardzo miłe danie na lato. Wersja dla leniwych, zamiast faszerować cukinie, kroję je w grube plastry. Warto też wypróbować bakłażany zamiast cukinii. Te warzywa bardzo dobrze komponują się z mięsem mielonym i lubią być zapiekane. Wybieram raczej młode i niezbyt duże cukinie, żeby nie bawić się w solenie i odciekanie na sicie. Jeśli wolisz, to nie polewaj tego dania beszamelem, też będzie pyszne.

A może wolisz zapiekankę z bakłażana i mięsa mielonego?

Zapiekanka z cukinii i mięsa mielonego

Zapiekanka z cukinii i mięsa mielonego

Cukinie umyj, osusz i pokrój w plastry grubości 2 cm (nie obieraj). W sporym naczyniu do zapiekania lub w średniej blasze, na polanym oliwą dnie, ułóż warstwę plastrów cukinii. Na tym rozłóż mięso w sosie pomidorowym i plastry mozarelli. Wszystko polej beszamelem. Piecz w 180°C przez 30-40 minut.