Zapraszam Was na surówkę, która dla mnie była drugim śniadaniem. Bardzo soczysta, słodko-kwaśna. Żurawina dodała jej ciekawego smaku. Miło jest od czasu do czasu trafić na jej słodki, skoncentrowany smak. Wszystko zalałam dobrą oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia. Nie jest to konieczne, ale ja lubię.
W wykonaniu tej surówki pomogła mi szatkownica Moulinex. Jeśli też chcielibyście mieć taką pomoc w kuchni, to zapraszam do udziału w konkursie.

Surówka z dyni i jabłek, z żurawiną

Surówka z dyni i jabłka, z suszoną żurawiną

  • jabłko
  • dynia (wagowo mniej więcej tyle samo, co jabłka)
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżki oliwy lub płynnego miodu
  • mała garść suszonej żurawiny

Żurawinę wsyp do małej miseczki i zalej częścią soku z cytryny. Jabłko i dynię obierz, odkrój z jabłka gniazdo nasienne, a z dyni farfocle. Zetrzyj dynię na małych oczkach, a jabłko na grubych oczkach tarki. Dodaj żurawinę i oliwę i wszystko wymieszaj.

Surówka z dyni i jabłek, z żurawiną

Tagi: , , , , , ,