Jest to ulubiona surówka mojej Mamy. Nie dajcie się zwieść jej prostym składnikom. Jest zaskakująco smaczna. Trzeba tylko zachować odpowiednią kolejność przyprawiania i odstawić na jakiś czas przed wymieszaniem.

Może zainteresują Cię przepisy na inne surówki: z selera naciowego i jabłka, z jabłkiem, żurawiną i orzechami, z kiszonymi burakami, sałatka Colesław, ziemniaczana słodko-słona.

Surówka z marchwi, jabłka i pora

Surówka z marchwi, jabłka i pora

  • 2 średnie marchewki
  • 2-3 średnie jabłka
  • 3-4 cm białej części pora średniej grubości
  • sok z połowy cytryny
  • łyżeczka cukru
  • sól
  • majonez, śmietana lub jogurt

Najpierw pokrój pora w drobną kosteczkę. Wsyp do miski i posól dosyć obficie. Teraz zetrzyj obraną marchewkę na drobnych oczkach tarki. Wsyp do miski (w której jest już por), nie mieszaj, posyp cukrem. Obierz jabłka i zetrzyj na grubych oczkach tarki. Przełóż do tej samej miski, nie mieszaj, polej dokładnie sokiem z cytryny, żeby jabłka nie ściemniały. Wyrównaj powierzchnię posiekanych składników i na wierzchu rozsmaruj majonez. Postaraj się, żeby cała powierzchnia zawartości miseczki była dokładnie przykryta – jest to dodatkowa ochrona przed ściemnieniem składników. Przykryj talerzykiem lub folią spożywczą i pozostaw na pół godziny – w lodówce lub w temperaturze pokojowej. Wymieszaj przed podaniem.