Tarta jest dobra na każdą okazję: na obiad, na kolację, na piknik. Jest pyszna zarówno na gorąco jak i przestudzona – byle nie prosto z lodówki. Przepis dostałam od koleżanki, chyba pochodzi z jakiejś książki. Jest to mój ulubiony przepis, bo odkryłam kiedyś przypadkowo, jak z tych składników w prosty sposób uzyskać ciasto półfrancuskie.
Polecamy wino: do tarty z porami lub szpinakiem polecamy Chardonnay. Intrygujące może być Pinot Noir.
Tarta
Ciasto:
- 300 g mąki
- 150 g zimnego masła (ja wcześniej zamrażam masło)
- żółtko
- 1/2 szkl zimnej wody
- pół łyżeczki soli
Baza jajeczna: (do jednej porcji ciasta wystarcza mi połowa tej ilości bazy)
- 0,3 l śmietany
- 5 jaj
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Nadzienie I:
- szpinak (może być mrożony)
- ser pleśniowy typu blue, np. rokpol
Nadzienie II (farsz z pieczarek):
- pieczarki
- czosnek
- natka pietruszki
- sól
Nadzienie III:
- por
- łyżeczka tymianku suszonego
- 3-4 łyżki masła
- 10 dkg żółtego sera
Najważniejsze jest ciasto, bo od tego jak wyjdzie zależy sukces tarty. Mi wychodzi zwykle super, więc postaram się wszystko jak najdokładniej opisać. Wyjmij masło z zamrażalnika (po minimum kilku godzinach mrożenia), pokrój na mniejsze kawałki i wrzuć do malaksera. Zamrożone masło nie jest tak twarde jak kostki lodu, więc chyba każdy mikser sobie z nim poradzi. Zmiksuj masło na kawałki takiej wielkości, jakby były starte na dużych oczkach tarki. Dodaj żółtko, wodę z lodówki, sól i mąkę. Wszystkie składniki wymieszaj krótko na średnich obrotach – nie chcemy, żeby z masła powstała papka, mają zostać grudki. Teraz szybko zagnieć ciasto. Powinno być elastyczne i zwarte, ale jednocześnie wilgotne. Jeżeli użyłaś masła zamrożonego, to nie trzeba ciasta wkładać na pół godziny do lodówki i można od razu rozwałkować cienki placek. Z tej ilość wyjdą dwie średnie tarty lub jedna duża i jedna lub dwie małe tarteletki (nie jestem pewna czy tak to się nazywa). Przełóż rozwałkowany placek do formy na tartę. Dociśnij dosyć dokładnie, żeby ciasto miało ładny kształt. W celu odcięcia wystających brzegów, najlepiej przejechać po brzegu formy wałkiem. Nakłuj ciasto widelcem, żeby nie wyrosło. Nie bój się, że powstaną dziury i farsz przesiąknie na spód – dziury po widelcu znikną w czasie podpiekania ciasta. Piecz w temperaturze 180°C około 15 minut, aż ciasto lekko się zrumieni. Pamiętaj, że piekarnik musi być dobrze nagrzany już w momencie wkładania ciasta. Czas pieczenia jest tylko orientacyjny. Przy pierwszym pieczeniu, po kilku minutach, najlepiej stać przy piekarniku i przypilnować odpowiedniego momentu. Podpieczony spód wyjmij i pozwól mu odpocząć przez minimum 15 minut.
Z bazą jest o wiele prościej: zmiksuj wszystkie składniki 🙂
Przygotowanie farszu ze szpinaku rozpocznij od wrzucenia zamrożonego szpinaku na patelnię z odrobiną oliwy. Szpinak najpierw się rozmrozi, a potem musi jeszcze odparować. Dopiero wtedy dodaj pokruszony ser pleśniowy. Wymieszaj, aż powstanie gładka masa.
Sposób wykonania mojego ulubionego farszu z pieczarek znajdziesz tu.
Pora posiekaj (np. w malakserze) i podsmaż na maśle, dodając tymianek. Kiedy już się zeszkli, a po kuchni rozejdzie się miły słodkawy aromat, dodaj starty żółty ser i wymieszaj.
Na podpieczone ciasto wyłóż wybrany farsz i polej go bazą, uważając, aby nic nie wylało się poza ciasto. Piecz w 180°C przez kolejne 15-20 minut, aż się znowu lekko zrumieni. Nadzienie powinno pozostać wilgotne, ale nie płynne.
I jeszcze mała sztuczka. Jeśli Twoja forma do tarty nie ma wyjmowanego dna, to po upieczeniu tarty pozostaw ją na przynajmniej 15 minut do zastygnięcia, a potem nakryj dużym płaskim talerzem i przekręć całość tak by talerz był na spodzie. Potem zdejmij blaszkę z tarty, przyłóż drugi talerz i znowu wszystko przekręć. Zdejmij górny talerz i masz już tartę wyłożoną na talerzu 🙂
Tagi: czosnek, dla dzieci, jajka, natka pietruszki, pieczarki, por, ser pleśniowy, ser żółty, szpinak, tarta, tymianek, wino do potrawy
[…] jak na tartę – niewielki kawałek, który pozostał mi po pieczeniu […]
[…] smaku Jeśli wolisz tartę na tradycyjnym kruchym spodzie (z jajkami) zajrzyj do przepisu na Tartę z warzywami. Ten wpis bierze udział w akcjach: Afrodyzjaki i Zdrowie na […]
[…] lubię tarty. To moja kolejna wersja smakowa tradycyjnej tarty. Zielone szparagi i parmezan to dla mnie jedno z najlepszych […]
[…] wykonaj wg przepisu. Rozwałkuj, wyłóż do formy na tartę, odetnij wystające brzegi i nakłuj widelcem. Podpiecz w […]
olacruz,dziekuje za wspanialy przepis na tarte z pieczarkami, Wszystko sie bardzo udalo i niebo w gebie, tak ciasto jak i nadzienie.Bardzo dziekuje za cos tak pysznego
Kwilecka, bardzo, bardzo się cieszę, że tarta się udała i smakowała. No i polecam się na przyszłość – chętnie pomogę 🙂
[…] i bazę przygotuj wg przepisu. Każdy szparag podziel na trzy części: główkę, część środkową (trzeba obrać) i część […]
[…] to przepyszny farsz, który można wykorzystać do wielu potraw, takich jak pizza, tarta, zapiekanka, zupa krem, uszka, paszteciki, naleśniki, […]
[…] wykonaj i podpiecz wg przepisu. Składniki bazy zmiksuj. Szparagi umyj, obierz, odetnij główki. Łodygi podgotuj we wrzątku […]
[…] Ciasto i bazę przygotuj wg przepisu. […]
[…] Ciasto i bazę przygotuj wg przepisu. […]