Wegańskie gołąbki są równie pyszne jak oryginał, a może nawet pyszniejsze. Wystarczy wymieszać kilka smacznych składników i trochę aromatycznych przypraw, aby gołąbki podbiły serca nie tylko roślinożerców. Do moich gołąbków użyłam pysznej zielonej soczewicy, delikatnej kaszy gryczanej niepalonej, oraz pieczarek, które nadały gołąbkom wyrazistego smaku. Dorzuciłam garść ziół oraz przypraw i… tyle. Potem wystarczy już tylko zawinąć i ugotować. U nas zniknęły błyskawicznie.

Moja mama zawsze gotuje dużo gołąbków i część zamraża, aby później odgrzać je w bardziej pracowity dzień, kiedy nie ma czasu na gotowanie. Marzy mi się, aby w zamrażalniku czekało na mnie takie pyszne danie, jednak z podanej porcji, zjedliśmy gołąbki od razu, w ciągu dwóch dni. Czyli jeśli masz ochotę zrobić sobie niewielki zapas, to doradzam podwoić porcję.

Gołąbki wegańskie z soczewicą i kaszą gryczaną

Gołąbki z pieczarkami i kaszą gryczaną

  • główka kapusty – u mnie włoskiej, ale może być zwykła biała
  • łyżeczka kminku (całego)
  • pół łyżeczki kolendry
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • bulion warzywny lub łyżka pasty bulionowej

Farsz:

  • szkl soczewicy zielonej
  • szkl białej kaszy gryczanej – u mnie biała
  • 500 g pieczarki
  • sól, pieprz świeżo mielony
  • łyżeczka kminku mielonego
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka lubczyku
  • pół łyżeczki bazylii

Kapusta. Jeśli każdy liść kapusty okrywa mniej więcej pół główki, to można je od razu oddzielać, a następnie gotować przez kilka minut. Jeśli każdy liść okrywa prawie całą główkę, to trzeba całą kapustę pogotować jak w przepisie na gołąbki pieczone. Jeśli nie masz bulionu, zachowaj wodę z gotowania. Liście odsącz i z każdego odetnij wystający twardy środkowy nerw. Brzydsze wierzchnie liście oraz te, które się porwą w trakcie przygotowania, odłóż do gotowania gołąbków.

Farsz. Soczewicę i kaszę ugotuj wg przepisu na opakowaniu. Ja na szklankę kaszy lub soczewicy odmierzam 2 i 1/4 szklanki wrzątku, dodaję odrobinę soli, mieszam, zagotowuję i gotuję na niewielkim ogniu, pod przykryciem, bez mieszania, aż na powierzchni nie będzie widać wody. Następnie wyłączam ogień i pozostawiam kaszę oraz soczewicę pod przykryciem, aby doszły i wchłonęły resztę wody.
Pieczarki oczyść, pokrój w półplasterki, posól i smaż na łyżeczce oleju, na małym ogniu, aż zmiękną, czyli przez około 15 minut. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.
Wszystkie składniki farszu wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

Gołąbki. Na każdy obgotowany i odsączony liść nakładaj dużą łyżkę farszu i zawijaj. Najlepiej zawinąć najpierw przód, następnie boki, a na końcu owinąć gołąbka pozostałą częścią liścia.

Gotowanie. Na dnie dużego garnka ułóż kilka liści kapusty. Na nich rozłóż przyprawy: kminek, kolendrę, ziele angielskie i liście laurowe. Przykryj je kolejnymi liśćmi. Na nich ułóż gołąbki i zalej je wrzącym bulionem warzywnym. Jeśli nie masz bulionu, możesz użyć wody z gotowania liści kapusty wymieszanej z pastą bulionową i zagotowanej. Gotuj gołąbki przez około godzinę.

Gołąbki wegańskie z soczewicą i kaszą gryczanąGołąbki wegańskie z soczewicą i kaszą gryczaną

Tagi: , , , , , , ,