Znajomi Włosi wykonują tartę trochę inaczej niż ja. Przede wszystkim do ciasta na spód nie używają jajek. A do bazy, zamiast śmietanki kremówki, wybierają ser ricotta. Jest to zdecydowanie lżejsza wersja tarty! Szparagi w tarcie są bardzo soczyste i świetnie smakują. Szynka jest miłym akcentem konkretniejszego smaku 🙂
Jeśli wolisz tartę na tradycyjnym kruchym spodzie (z jajkami) zajrzyj do przepisu na Tartę z warzywami.
Ten wpis bierze udział w akcjach: Afrodyzjaki i Zdrowie na talerzu.

Tarta ze szparagami białymi i szynką

Tarta włoska z białymi szparagami i szynką
Spód:

  • 250 g mąki
  • 100 g masła, najlepiej z zamrażalnika
  • szczypta soli
  • pół lub trochę więcej szkl zimnej wody

Baza:

  • 2 jajka
  • opakowanie 250 g sera ricotta (zamiast części sera można dodać jogurt naturalny lub śmietanę 18%)
  • sól i pieprz

Nadzienie:

  • kilka białych szparagów
  • kilka plasterków szynki

Masło pokrój na kawałki i zmiksuj lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj pozostałe składniki i zmiksuj na wolnych obrotach. Jeśli trzeba dodaj więcej wody lub mąki. Szybko zagnieć ciasto. Powinno być miękkie i elastyczne. Rozwałkuj na 2 placki i wyłóż nimi formy do tarty. Nakłuj widelcem i podpiecz przez około 15 minut w temperaturze 180°C. Wyjmij ciasto, kiedy będzie lekko zrumienione.
W czasie pieczenia spodu, odkrój zdrewniałe części szparagów (mniej więcej 1/3 długości). Pozostałe części obierz i pokrój na kilkucentymetrowe kawałki. Wrzuć do wrzącej wody i gotuj 3 minuty. Na kruchym spodzie rozłóż kawałki szynki i szparagów. Wszystkie składniki bazy zmiksuj i polej tym sosem tartę. Piecz w 180°C przez kolejne 15-20 minut, aż baza lekko się zrumieni.


Tagi: , , , ,