Nie wiem dlaczego, ale za każdym razem jestem zaskoczona, że taka prosta i tania potrawa może być tak smaczna 🙂

Podobne przepisy: Lazania z mięsem mielonym, Lazania ze szpinakiem, Warzywa na parze z beszamelem, Zapiekanka z cukinii i mięsa mielonego.

Lasagna z brokułami

 

Lazania z brokułami

  • płaty lazanii (lasagne) – ja zwykle zużywam 12 sztuk, czyli niecałe opakowanie
  • brokuły
  • 20-30 dkg żółtego sera lub 2 opakowania mozzarelli lub opakowanie mozzarelli i 15 dkg sera
  • beszamel
  • koncentrat pomidorowy
  • ząbek czosnku
  • sól
  • cukier
  • oliwa
  • oregano

Używam naczynia żaroodpornego, na którego dnie mieszczą się 3 płaty lazanii i kładę w sumie cztery warstwy płatów. Ty, oczywiście możesz użyć blaszki innej wielkości. Wtedy trzeba będzie odpowiednio zmodyfikować proporcje.

Najpierw przygotuj beszamel według przepisu. Następnie przygotuj sos pomidorowy, mieszając koncentrat pomidorowy ze zmiażdżonym czosnkiem, cukrem i solą. Możesz dodać trochę wody, żeby konsystencja była bliższa sosu niż pasty.

Dno naczynia żaroodpornego lub blachy posmaruj obficie oliwą. Ułóż pierwszą warstwę płatów makaronu i rozsmaruj na niej sos pomidorowy. Na tym rozłóż surowe brokuły pokrojone w plastry grubości około pół centymetra. Posyp startym żółtym serem (lub rozłóż kilka plastrów sera). Polej beszamelem, zwracając szczególną uwagę na brzegi potrawy. Ułóż kolejną warstwę płatów, sosu, brokułów, sera i beszamelu. I jeszcze jedną. Na wierzchu rozłóż ostatnią warstwę płatów, polej beszamelem, posyp serem i oregano.

Piecz 40 minut w temperaturze 200-220°C.

Uwaga: jeśli wolisz lazanię z mięsem, zajrzyj tu.

Tagi: , , , , , , , ,