Musiałam wypróbować ten przepis! Ciasteczka wychodzą bardzo delikatne i… soczyste. Nie sądziłam, że można o ciasteczkach powiedzieć „soczyste”. O tych można 🙂 Przepis krąży po blogach kulinarnych. Ja znalazłam go u Kuchareczki.

Ciasteczka cytrynowe

Wiosenne ciasteczka cytrynowe

  • 250 g miękkiego masła
  • skórka starta z jednej cytryny
  • sok wyciśnięty z połówki cytryny
  • 100 g cukru pudru
  • jajko
  • łyżka zimnej wody
  • 335 g mąki

Połącz wszystkie składniki i zagnieć ciasto. Włóż do lodówki na pół godziny. Potem podziel ciasto na dwie części i każdą rozwałkuj, podsypując mąką, na placek grubości 3-4 mm. Powycinaj ciasteczka i ułóż na blasze w niedużych odstępach. Piecz około 5 minut w  temperaturze 190°C. Ciasteczka mają być blade, niezrumienione.

Tagi: ,