Jak bardzo kotlety schabowe można odchudzić? Można całkiem przyzwoicie 🙂 Wystarczy je upiec z minimalna ilością oliwy i użyć mąki pełnoziarnistej. Takie rozwiązanie jest kompromisem podpowiedzianym mi przez trenerkę z mojego klubu sportowego. Moje dzieci uwielbiają kotlety schabowe. Tymczasem mi nie pasują one do zdrowej diety. Tym bardziej, że jak już stoję nad patelnią, to na zjedzeniu jednego się nie kończy. Kotlety panierowane w mące pełnoziarnistej i pieczone z minimalną ilością tłuszczu smakują dzieciom i bardziej pasują do mojej diety. Dodatkowym bonusem jest to, że unikam dłuższego stania nad patelnią i przesiąkania tłuszczem ze smażenia 😉
Kotlety schabowe fit
- 700 g schabu środkowego
- 2 jajka
- pół szkl mąki pełnoziarnistej
- szkl bułki tartej
- 1-2 łyżki oliwy
- sól, pieprz
Schab pokrój na plastry grubości pół centymetra lub grubsze, jeśli chcesz uzyskać większe kotlety. Każdy plaster rozbij z obu stron tłuczkiem do mięsa. Dopraw kotlety solą i pieprzem i odstaw do lodówki, najlepiej na pół godziny lub nawet całą noc.
Przygotuj 3 głębokie talerze. Do pierwszego nasyp mąkę, do trzeciego bułkę tartą. Do środkowego wbij 2 jajka i roztrzep. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do wypieków i posmaruj oliwą, najlepiej za pomocą pędzelka kuchennego.
Każdy plaster schabu obtaczaj w mące, strzepuj jej nadmiar, następnie obtaczaj w jajku i bułce tartej. Układaj na przygotowanej blasze.
Piecz w 180-190°C przez 15 minut, a następnie wyjmij blachę, przekręć wszystkie kotlety na drugą stronę i piecz jeszcze 5-8 minut. Jeśli lubisz kotlety bardziej soczyste, skróć całe pieczenie do 15 minut. Ja piekłam dłużej, bo zależało mi na zrumienionej panierce. Pamiętaj, że długość pieczenia zależy od grubości roztłuczonych plastrów mięsa.
Gdyby dzieci narzekały na miejscami suchą tartą bułkę na kotletach, to można nałożyć na kotlety po cienkim plasterku masła. Moje trzy córki zaakceptowały taką dość suchą panierkę, przy czym najstarsza uznała, że ta wersja jest lepsza niż kotlety smażone.
Uwaga. Można jeszcze bardziej odchudzić kotlety, zamieniając bułkę tartą na własnoręcznie zmiksowany suchy ciemny chleb. Jednak jest duże ryzyko, że dzieci takiej wersji nie zaakceptują.
Tagi: bułka tarta, dla zdrowia, jajka, mąka pełnoziarnista, schab
Moje ulubione danie 🙂 Kotlety schabowe goszczą na moim stole rodzinnym w każdą niedziele 🙂 Przepis rewelacyjny fit polecam 🙂
Olga, bardzo się cieszę! 🙂
Jeśli lubisz mięso, zapraszam Cię do przejrzenia wszystkich moich mięsnych dań obiadowych: http://2smaki.pl/index.php/category/dania_glowne/dania_miesne/
Jeśli natomiast szukasz przepisów fit, to zachęcam do przejrzenia najnowszych wpisów: http://2smaki.pl/
Fit bułka tarta i mąka o.O
Siła, jeśli wolisz, użyj zmiksowanego ciemnego pieczywa zamiast bułki. Bez bułki i mąki to już nie będą schabowe, więc z nich nie da rady w tym przepisie zrezygnować. Tak jak napisałam we wstępie do przepisu, szukałam kompromisu, który spodoba się mi i dzieciom.
Jeśli szukasz przepisu na lżejszą, ale pyszną wersję schabu, to może spodoba Ci się mój popisowy schab ze śliwką i morelą: http://2smaki.pl/dania_glowne/dania_miesne/schab-ze-sliwka-i-morela/
Ola, mam juz schabiki w lodowce, zastanawiam sie tylko czy moze byc maka razowa? Nie mam niestety pełnoziarnistej? Nie chce sknocić obiadu 😬 Zapowiada sie dobrze bez tłuszczu, tez mamy dietę 😉
Kamila, nie próbowałam z mąką razową, ale wydaje mi się, że spokojnie wszystko powinno się udać 🙂