Pasuje na każdą okazję. Dobrze komponuje się z obiadem, a podana z grzankami czosnkowymi może być główną atrakcją kolacji. Do tego cieszy oczy swoimi kolorami. Duża dawka witamin przed zimą.
Sałatka grecka
- ser Feta
- 4 pomidory (najlepiej 2 czerwone i 2 żółte)
- ogórek wąż
- paryka (najlepiej po ćwiartce: czerwonej, pomarańczowej, żółtej i zielonej)
- mała cebula czerwona
- oliwki (czarne i zielone, mogą być nadziewane)
- puszka kukurydzy
- ew. kilka liści sałaty
Sos:
- 1/3 szkl oliwy
- łyżka octu winnego
- ząbek czosnku
- tymianek, lubczyk, bazylia (razem 1 łyżeczka)
- sól i pieprz
Wszystkie składniki sosu włóż do słoika. Zakręć dokładnie pokrywkę i potrząsaj aż sos dokładnie się połączy. Spróbuj i ewentualnie dopraw.
Cebulę pokrój w krążki lub półkrążki i rozdziel warstwy. Oliwki możesz przekroić na pół. Paprykę po usunięciu pestek pokrój w kostkę. Ogórki obierz i pokrój w grubą kostkę. Pomidory sparz pół minuty we wrzątku, obierz ze skórki i pokrój w grubą kostkę. Ser pokrój w grubą kostkę. Warzywa (oprócz sałaty), połowę sera i sos dokładnie wymieszaj. Na dnie miski rozłóż liście sałaty. Na nich ułóż sałatkę, a na wierzchu rozłóż pozostałe kostki sera Feta. Na samym końcu można jeszcze polać sałatkę oliwą i posypać świeżo zmielonym pieprzem.
Tagi: bazylia, cebula, czosnek, feta, kukurydza, lubczyk, ocet winny, ogórek, oliwki, papryka, pomidory, sałata, tymianek
[…] sałatki na Święta: Sałatka grecka, Sałatka z jajek i brokułu, Sałatka pieczarkowa, Sałata z […]
[…] sałatka grecka […]
Sałatka wygląda pysznie ale do greckiej nie dodaje się kukurydzy.
Ewunia, pewnie do tej podawanej w Grecji się nie dodaje. Jednak w naszym kraju często się zdarza 🙂
Ostatnio odchodzę od dorzucania kukurydzy do sałatek, bo rzeczywiście zbyt dużo jej na naszych talerzach.