Tą sałatkę wymyśliłam dziś spontanicznie, poszukując czegoś pasującego aromatem do schabu na Boże Narodzenie. Efekt nawet przerósł moje oczekiwania. Aromaty są tu podobne jak w marynacie do schabu: miód, cynamon, curry. Bardzo istotna jest jakość pomidorków koktajlowych. Zimą zdarzają się, niestety, pomidorki bez smaku i słodyczy. Moje były pyszne same w sobie i to na pewno miało znaczenie dla ostatecznego efektu.

Inne sałatki na Święta: Sałatka grecka, Sałatka z jajek i brokułu, Sałatka pieczarkowaSałata z żurawiną.

Ten wpis bierze udział w zabawie: Kuchnia Świąteczna i Noworoczna.

Sałatka świąteczna z kapusty pekińskiej z pomidorkami koktajlowymi

Sałatka na Boże Narodzenie, z kapusty pekińskiej i pomidorków koktajlowych

  • pół główki kapusty pekińskiej
  • 30 dkg pomidorków koktajlowych
  • pół puszki kukurydzy
  • 1/3 szkl oliwy
  • 2 łyżeczki octu balsamicznego z Modeny
  • łyżeczka musztardy francuskiej
  • ew. ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • łyżeczka miodu
  • odrobina cynamonu (odrobina = znacznie mniej niż szczypta)
  • odrobina curry
  • sól

Kapustę pokrój na niewielkie kawałki, dodaj część pomidorków i kukurydzę. Składniki sosu wlej do niewielkiego słoika, zamknij i potrząsaj, aż sos będzie dokładnie wymieszany. Tuż przed podaniem polej sałatę i wymieszaj. Na wierzchu ułóż pozostałe pomidorki.