Sałatka w słoiku wygląda pięknie, składa się z różnorodnych składników i jest wygodna do przenoszenia. Jeśli pominiesz garść sałaty, to możesz ją przygotować wcześniej i zabrać ze sobą na przykład na piknik.
Bazą mojej sałatki jest pesto brokułowe w wersji z mniejszą ilością oliwy. Dzięki temu pesto ma konsystencję dipu i nie rozleje się przy przenoszeniu. Pozostałe dominujące smaki sałatki to szparagi oraz truskawki. Są też surowe warzywa: pomidorki, marchewka i sałata, które zapewniają porcję witamin, minerałów oraz enzymów wspomagających trawienie i przyswajanie cennych składników.
Taka kolorowa sałatka na pewno ucieszy gości. Szczególnie, jeśli lubią biegać i potrzebują dostarczać sobie składniki odżywcze w naturalnej postaci.
Sałatka w słoiku z pesto, truskawkami i szparagami
[porcja na jeden słoik]
- 2 łyżki pesto brokułowego
- kilka pomidorków koktajlowych
- garść mieszanki sałat
- 2 łyżki marchewki pokrojonej w julienne
- 3 zielone szparagi
- pół ząbka czosnku
- łyżka oliwy
- truskawka
Odkrój zdrewniałe części szparagów. Czosnek obierz i pokrój na cienkie plasterki. Na patelnię wlej oliwę, włóż czosnek i smaż na małym ogniu przez kilka minut. Dodaj szparagi, wymieszaj i smaż przez kolejne kilka minut.
Na dnie słoika rozłóż pesto. Pomidorki przekrój na pół w poprzek i rozłóż na warstwie pesto. Na nich ułóż garść sałaty. Marchewkę pokrój w julienne i rozłóż na sałacie. Na marchewce ułóż pokrojone szparagi i przekrojone truskawki.
Tagi: dla zdrowia, marchewka, pesto, pomidorki koktajlowe, sałata, szparagi, truskawki
Zostaw komentarz