Zakochałam się w pasztetach roślinnych! Oprócz świetnego smaku dają mi pewność, że codziennie zjem coś strączkowego. A strączkowe są bardzo ważne, kiedy unikasz mięsa, bo są źródłem białka. Bez kanapek z chleba na zakwasie i tego typu pasztetów nie dałabym rady biegać.
Sam pasztet jest smakowity, bo przyprawiony moimi ulubionymi dodatkami, czyli sosem sojowym, czosnkiem, ziołami, śliwkami kalifornijskimi i octem balsamicznym. Można mu w łatwy sposób nadać elegancki wygląd. Wystarczy na dno miski włożyć ulubione nasiona, orzechy lub suszone owoce, na to pasztet i całość wstawić na kilka godzin do lodówki.
Inne wegańskie dodatki na kanapki: smalec z fasolą i jabłkiem, pasta z cieciorki, orzechów i oliwek, pasztet z soczewicy i żurawiny, chutney z cebuli, pasta słonecznikowa z suszonymi pomidorami.
Szybki pasztet z soczewicy
- 400 g ugotowanej soczewicy brązowej lub zielonej
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- łyżeczka octu balsamicznego
- łyżka sosu sojowego
- 2 śliwki kalifornijskie
- 40 g orzechów nerkowca
- mała szczypta rozmarynu
- pół łyżeczki tymianku
- sól morska, pieprz świeżo mielony do smaku
Orzechy nerkowca zalej wodą na kilka godzin.
Na patelnię wlej oliwę, dodaj posiekane cebulę, czosnek oraz szczyptę soli i smaż pod przykryciem na małym ogniu przez około 10 minut. Na minutę przed końcem smażenia dodaj rozmaryn i tymianek.
Do malaksera włóż soczewicę, usmażoną cebulę z czosnkiem, odsączone orzechy, ocet balsamicznym sos sojowy oraz śliwki i zmiksuj. Możesz zmiksować na gładko, ja wybrałam wersję z wyczuwalnymi drobnymi kawałkami orzechów i śliwek. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i jeszcze raz krótko zmiksuj.
Jeśli chcesz podać pasztet w eleganckiej wersji, wypróbuj metodę z małymi miseczkami. Każdą miseczkę wyłóż sporym kawałkiem folii spożywczej. Na dno włóż ulubione nasiona, orzechy lub suszone owoce. Na nich rozłóż pasztet, delikatnie ugniatając. Brzegi folii zawiń do środka, aby pasztet nie wysechł. Wstaw do lodówki na kilka godzin. Tuż przed podaniem wyjmij pasztet z miseczki, rozwiń folię i przełóż pasztet na półmiski tak, aby dodatki były widoczne na wierzchu pasztetu.
Pasztet podałam z chlebem na zakwasie i sałatą, na przykład ze szpinakiem i dynią.
Tagi: cebula, czosnek, ocet balsamiczny, orzechy nerkowca, rozmaryn, śliwki kalifornijskie, soczewica, sos sojowy, tymianek
Zostaw komentarz