Chutney to rodzaj wytrawnej konfitury przygotowanej z warzyw i owoców. W tym wypadku długo dusiłam cebulę, która stała się delikatna i słodka. Doprawiłam ją ostrym pieprzem kajeńskim, słodkim miodem i cynamonem.

Tak przygotowany chutney pasuje do mięs, kanapek oraz zup kremów. Zapakowany do słoików może być miłym prezentem własnoręcznie przygotowanym.

Chutney z cebuli

Chutney z cebuli

  • 1 kg czerwonej cebuli
  • 3 łyżki oleju z pestek winogron lub oliwy
  • ew. garść żurawiny
  • ząbek czosnku
  • ¼ – ½ szkl octu winnego
  • szczypta pieprzu kajeńskiego
  • 2 łyżki miodu
  • sól do smaku
  • szczypta cynamonu

Cebulę obierz i pokrój w piórka. Na dużą patelnię wlej olej, włóż cebulę i usmaż na średnim ogniu, aż stanie się szklista.

Dodaj ocet, czosnek, żurawinę, szczyptę soli. Duś przez 1-2 godziny, aż cebula będzie miękka. Dodaj pieprz kajeński, miód, sól do smaku oraz cynamon i wymieszaj. Gorący chutney przełóż do słoików, dokładnie je wypełniając. Zakręć i odstaw do góry dnem, aż do całkowitego wystudzenia.

Przechowuj w chłodnym miejscu do 6 miesięcy.

Chutney można podawać do mięs, kanapek, a także do zup kremów. Na zdjęciach widać chutney podany na kanapce – z ulubionego chleba na zakwasie – z pastą słonecznikową z pomidorami suszonymi.

Chutney z cebuli 1Chutney z cebuli 2Chutney z cebuli 3Chutney z cebuli 4Chutney z cebuli 0Chutney z cebuli 00

Tagi: , , , , , , ,