Od kilku tygodni jestem fanką wszelkich wegańskich smarowideł do chleba. Trzeba się trochę postarać, aby godnie zastąpić ulubione masło 🙂
Pasta z cieciorki tym razem została przeze mnie wzbogacona smakiem orzechów włoskich, pomidorów suszonych i czarnych oliwek. Wbrew pozorom jest dość delikatna w smaku, więc warto podać ją posypaną kawałkami orzechów lub pomidorów suszonych. W sylwestrowym klimacie podałam taką pastę na kromkach chleba na zakwasie, wykrawanych foremką do ciastek.

Pasta z cieciorki, orzechów i oliwek

Pasta z cieciorki, orzechów i oliwek

  • 2 szkl ugotowanej cieciorki lub 1 szkl suchej
  • 4 pomidory suszone
  • 10 czarnych oliwek
  • 2 łyżki orzechów włoskich grubo posiekanych
  • 2-3 łyżki wody
  • sól morska, pieprz świeżo mielony
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • pół łyżeczki kminku
  • ćwierć łyżeczki czubrycy

Jeśli używasz suchej ciecierzycy, to dzień wcześniej zalej ją wodą i pozostaw na całą noc. Następnego dnia odlej wodę z moczenia, zalej ciecierzycę wrzątkiem i ugotuj do miękkości, czyli około 60 minut.

Odsącz ciecierzycę dokładnie i przełóż do malaksera. Dodaj pokrojone suszone pomidory, oliwki orzechy włoskie, sos sojowy, kminek, czubrycę, sól i pieprz do smaku. Zmiksuj, dodaj 2-3 łyżki wody, aby uzyskać odpowiednią konsystencję pasty i ponownie zmiksuj.

Tak przygotowaną pastę podałam na małych kanapeczkach wyciętych z kromek mojego ulubionego chleba na zakwasie. Do przybrania użyłam połówek czarnych oliwek, kawałków orzechów włoskich oraz pomidora suszonego pokrojonego w kostkę.

Pasta z cieciorki, orzechów i oliwek 00Pasta z cieciorki, orzechów i oliwek 0

Zobacz też przepisy:

Szybki pasztet z soczewicy Szybki pasztet z soczewicy

Hummus z natką pietruszki Hummus z natką pietruszki

Wegański smalec ze skwarkami Wegański smalec ze skwarkami

Pasta z kaszy gryczanej i pieczarek Pasta z kaszy gryczanej i pieczarek

Guacamole Guacamole

Wegański pasztet z soczewicy Wegański pasztet z soczewicy

Tagi: , , , , , , ,