Czym możesz sobie dogadzać, kiedy zależy Ci na zdrowym odżywianiu? Proponuję te placuszki. Wegańskie, bez rafinowanego cukru i bezglutenowe, o ile wybierzesz płatki owsiane bezglutenowe. Placuszki są przepyszne. Delikatne, wilgotne, bogate w smaku. Atestowane przez 9-letnią Łucję, która poleca je polać syropem klonowym 🙂
Wegańskie placuszki owsiane
[porcja na 8 małych placuszków]
- pół szkl płatków owsianych
- banan
- ćwierć szkl mleka roślinnego (używam migdałowego)
- odrobina soli morskiej
- ew. szczypta cynamonu
Zwykle najpierw miksuję w malakserze płatki owsiane na mąkę, ale można ten krok pominąć.
Wszystkie składniki zmiksuj i odstaw na parę minut, aby płatki wchłonęły płyn. Ciasto powinno mieć konsystencję ciasta na pankejki, czyli dość gęste, ale odrobinę lejące się.
Smaż placuszki na suchej patelni lub przed smażeniem posmaruj patelnię olejem. Na jednej patelni naleśnikowej powinny się zmieścić 3-4 placuszki.
Tagi: banan, płatki owsiane
Ola! Placuszki weszły już do stałego manu w naszym domu. Są pyszne. Dzięki za inspiracje.
Roma, super! Bardzo się cieszę 🙂 Polecam inne moje zdrowe przepisy: http://2smaki.pl/tag/dla-zdrowia/
Może coś jeszcze wejdzie na stałe do Waszego jadłospisu 🙂
Aż ślinka cieknie, nie ma co patrzeć trzeba się zabrać do roboty w swojej kuchni, myślę, że się uda 🙂