Bardzo lubię prostotę w kuchni. Mała ilość składników nie przeszkadza, jeśli są dobrze do siebie dobrane. Taka sałatka jest pyszna i zawiera wiele dobroczynnych składników. Beta-karoten, witamina C i luteina w szpinaku mają działanie antynowotworowe. Dynia wspomaga odchudzanie, wzmacnia układ odpornościowy, a pestki dyni mają dobry wpływ na cerę.
Sałatę podałam z bułeczkami żytnio-owsianymi.

Sałata ze szpinakiem i dynią

Sałata ze szpinakiem i dynią

  • pół główki sałaty
  • duża garść liści szpinaku
  • 200 g dyni, obranej, bez pestek i farfocli
  • 2 łyżki pestek dyni

Dressing:

  • łyżka octu balsamicznego
  • łyżeczka miodu
  • 4 łyżki oleju z pestek dyni, oleju lnianego lub oliwy

Liście sałaty oraz szpinaku umyj i dokładnie osusz. Sałatę porwij na mniejsze kawałki. Dynię pokrój na plasterki. Pestki dyni upraż na suchej patelni. Uważaj aby ich nie przypalić, wystarczy, że się rozgrzeją i uwolnią olejki eteryczne. W misce rozłóż liście sałaty i szpinaku, dodaj plasterki dyni i pestki dyni.

Dressing. Wszystkie składniki wlej do niewielkiego słoika, zakręć i potrząsaj energicznie, do całkowitego wymieszania. Gotowym dressingiem polej sałatę i od razu podawaj.

Sałata ze szpinakiem i dynią 1Sałata ze szpinakiem i dynią 2Sałata ze szpinakiem i dynią 00

Tagi: , , , , , ,