Ten przepis jest bardzo prosty i niezawodny. Zawsze się udaje i zawsze dobrze smakuje 🙂
Przepisy z beszamelem: Lazania z brokułami, Lazania z mięsem mielonym, Lazania ze szpinakiem, Warzywa na parze z beszamelem, Zapiekanka z cukinii i mięsa mielonego, Pory pod beszamelem.

Beszamel, który zawsze się udaje


Beszamel, który zawsze się udaje

  • 4 łyżki masła
  • 4 łyżki mąki
  • 3 szkl mleka
  • warianty przypraw:
    • gałka muszkatołowa + biały pieprz + sól
    • Vegeta

Masło z mąką smażyć 2-3 minuty na jasnozłoto, aż zacznie skwierczeć. Dodać mleko i przyprawy. Gotować przez 15-30 minut na małym ogniu, mieszając trzepaczką do ubijania piany – sos ma być puszysty i delikatny.

Beszamel, który zawsze się udaje

 

Zobacz przepisy z beszamelem:

Muszle faszerowane kurkami, dynią i serem kozim Muszle z dynią, kurkami, orzechami i serem kozim

Lazania ze szpinakiem, pieczarkami i papryką Lazania ze szpinakiem, pieczarkami i papryką

Lazania ze szpinakiem Lazania ze szpinakiem

Szczupak w sosie koperkowym Szczupak na parze w sosie koperkowym

Canelloni (rurki) faszerowane ricottą, szynką parmeńską i pomidorami suszonymi Canelloni z zielonymi szparagami, szynką parmeńską i pomidorami suszonymi

 

Tagi: , ,