Ten przepis jest bardzo prosty i niezawodny. Zawsze się udaje i zawsze dobrze smakuje 🙂
Przepisy z beszamelem: Lazania z brokułami, Lazania z mięsem mielonym, Lazania ze szpinakiem, Warzywa na parze z beszamelem, Zapiekanka z cukinii i mięsa mielonego, Pory pod beszamelem.
Beszamel, który zawsze się udaje
- 4 łyżki masła
- 4 łyżki mąki
- 3 szkl mleka
- warianty przypraw:
- gałka muszkatołowa + biały pieprz + sól
- Vegeta
Masło z mąką smażyć 2-3 minuty na jasnozłoto, aż zacznie skwierczeć. Dodać mleko i przyprawy. Gotować przez 15-30 minut na małym ogniu, mieszając trzepaczką do ubijania piany – sos ma być puszysty i delikatny.
Zobacz przepisy z beszamelem:
Muszle z dynią, kurkami, orzechami i serem kozim
Lazania ze szpinakiem, pieczarkami i papryką
Szczupak na parze w sosie koperkowym
Canelloni z zielonymi szparagami, szynką parmeńską i pomidorami suszonymi
Tagi: beszamel, film, gałka muszkatołowa
[…] delikatne, ale jędrne. Bardzo mi odpowiadał tutaj – jako dodatek – mój ulubiony sos beszamelowy, tym razem w wersji z […]
[…] Kilka minut przed końcem gotowania dorzuć różyczki brokułu. Podczas gotowania warzyw przygotuj beszamel. Posiekaj szczypiorek. Odcedź warzywa i nałóż je na talerze. Polej beszamelem i posyp […]
[…] beszamel: 4 łyżki masła, 4 łyżki mąki, 3 szkl mleka, gałka muszkatołowa, sól, biały pieprz […]
[…] wodę do połowy wysokości grzybów. Duś na małym ogniu aż grzyby będą miękkie. Przygotuj beszamel i wymieszaj z posiekanymi grzybami. Pozostaw pod przykryciem, w cieple i od czasu do czasu […]
[…] beszamel […]
To najlepszy przepis na beszamel! Ja spieniam go takim „spieniaczem do mleka” i też wychodzi super
A to dobry pomysł ze spieniaczem 🙂 Dzięki
[…] go na niewielkim ogniu, na patelni. Dopraw solą, pieprzem i gałką. Beszamel przygotuj według przepisu. W dużym garnku zagotuj wodę z łyżeczką soli. Wrzucaj po dwa, trzy płaty i gotuj przez 2-3 […]
świetnie smakuje potem jeszcze zapiekany z brokułami i mięsem.
piersi w porcjach jak na kotlety (tylko nie płaskie tylko takie na jedna osobę poporcjować), na patelni je tylko po 2 min. z jednej i 2min. z drugiej strony poddusić, ułożyć w naczyniu żaroodpornym przeciętą częścią piersi do góry by sok nie uciekł podczas pieczenia.
w garnku ugotować w osolonej wodzie brokuły (małe różyczki). odcedzić. ułożyć na piersi i potem zalać sosikiem. piec ok 40 min. zależy od piekarnika. smakuje wyśmienicie! sosik jak serek roztopiony smakuje. POLECAM 🙂
Agnes, bardzo dziękuję za pomysł. W takiej wersji jeszcze nie jadłam.
Beszamel super!!! 🙂
Mary 🙂
[…] obierz i odkrój dolną część łodygi (mniej więcej na 1/3 wysokości). Beszamel wykonaj wg przepisu. Na dno naczynia do zapiekania nalej trochę beszamelu, ułóż faszerowane rurki, a na nich […]
[…] beszamel […]
[…] beszamel […]
[…] beszamel z poprzedniego wpisu […]
to pierwszy beszamel, który mi się udał czyli wyszedł w konstystencji smacznie wyglądającej, w boskim smaku 🙂 no i kompletnie bez grudek.
Dla mnie wow, bo próbowałam wiele razy z wielu różnych przepisów.
Ten zapisuję w ulubionych razem z całym blogiem
Dziękuję :))))))
Iza, bardzo się cieszę 🙂 Ten przepis jest niezawodny, dlatego nadałam mu taki tytuł 🙂
Jak długo można taki sos przechowywać?
Ewa, przechowywać trzeba koniecznie w lodówce, pod przykryciem. Myślę, że dwa dni to bezpieczny czas.
super dzieki za przepis rewelacja do tarty z kis loren
Daria, to super! Ten przepis jest niezawodny i okazuje się, że ma coraz szersze zastosowanie 🙂
[…] napisany przepis już podawałam. Dziś zapraszam na film z serii Bajeczne […]
Do bani. Właśnie wywaliłem cały garnek.
Może by tak umieścić informację, że po podsmażeniu mąki należy poczekać aż lekko przystygnie bo w przeciwnym razie „dodawanie mleka po trochu” w tym momencie skończy się gejzerami pary, oparzeniem dłoni i zwarzonym beszamelem.
Joss, czy jesteś pewny, że ustawiłeś niewielki ogień pod garnkiem? Wydaje mi się, że musiałeś mieć zbyt duży ogień i stąd opisane przez Ciebie efekty.
Nigdy nie czekam aż podsmażona mąka z masłem przestygnie. Mleko wlewam od razu. Niewielką porcję, szybko mieszam, znowu trochę mleka, mieszam, a potem już całą resztę mleka i znów dokładnie mieszam.
Nie wiem co oznacza zwarzony beszamel, bo nigdy czegoś takiego nie uzyskałam. Pewnie chodzi Ci o grudki, które powstały gdy sos bardzo mocno się gotował i nie zdążyłeś jeszcze rozmieszać. Prawdopodobnie, gdybyś na chwilę zestawił garnek z ognia i jeszcze trochę pomieszał całość, to składniki ładnie by się połączyły, a sos stałby się gładki. Tylko trzeba pamiętać, że do takiego mieszania potrzebna jest trzepaczka, nie łyżka.
Zapiekłam z tym pysznym sosikiem naleśniki z szynką i brokułem…normalnie PYCHOTA…zachęcam wszystki do robienia beszamelu, jest łatwy, szybki i smaczny:)Można sobie samemu regulować gęstość dolewając mleka.
Wielkie dzięki dla autorki.
Edyta, bardzo się cieszę, że przepis przypadł Ci do gustu. Taki beszamel ma wiele zastosowań i pewnie będziesz go jeszcze używała do różnych potraw 🙂
Dziękuję. Beszamel-palce lizać. Udało się, zgodnie z przepisem i…z moją małą córeczką uwiązaną do mojej nogi:)będę tu zaglądała częściej. pozdrawiam.
Mamafulltime, jeśli gotujesz z córeczką u nogi, to koniecznie tu zaglądaj 🙂 Moja Łucja też nieraz wisi na mojej nodze i jest to jedna z łagodniejszych jej obecności w kuchni 😉
Bardzo się cieszę, że beszamel Ci się udał i smakował 🙂
super naprawdę się udał polecam , aaa i bez użycia trzepaczki tylko widelec , a mąka bezglutenowa a i tak wyszedł 🙂
Magda, no to baaardzo się cieszę 🙂 Dzięki!
A gdyby tak zamiast mleka dodać słodką śmietankę ? Próbował ktoś takiego połączenia ?
Magdziorka, nigdy nie próbowałam. Powinno wyjść smacznie. Tylko bardziej kalorycznie. Może być trudno zjeść zwykłą porcję 😉
Dziękuję za odpowiedź 🙂 Mam jedną (200 ml) słodką śmietankę do „szybkiego zużycia”, i stąd ten pomysł 🙂
Super-super-super!
Teraz jak robię łazanie to stosuje tylko ten przepis. POLECAM!
Andrianka, bardzo się cieszę. Ja do lazanii też używam tylko tego przepisu 🙂
Dziękuję za przepis! Beszamel odczarowany 😉
Smak Poznania, bardzo się cieszę 🙂 I zapraszam po inne przepisy na tej stronie.
Sposób na beszamel prościutki.
Jolanta, bardzo prosty i pewny jest ten sposób 🙂
Bardzo dziękuję za przepis,beszamel wyszedł idealny.
Beata, bardzo się cieszę 🙂
[…] beszamel: mąka, masło i mleko […]
Przepis świetny, zawsze się sprawdza. Warto jednak dodać w treści aby mleko było dobrze ciepłe, wówczas nie będzie takich niespodzianek jak u Jossa.
Agasia, dzięki za Twoją radę. Nigdy nie próbowałam podgrzewać mleka przed dolewaniem. Muszę sprawdzić tą metodę 🙂
Mi się udał! od dawna miałam na niego ochotę, ale mysałam że jest to dużo trudniejsze. Ja go dodałam do mojej zapiekanki ziemniaczenej z brokulami kurczkiem i serem posypany suszoną miętą( ricotta z fetą) – przepis prosto z Grecji z Krety, gdzie jadłam to danie z tamtejszym serem kozim i zamiast brokułów z kurczakiem były cukinnie z oliwą. Ale najważniejszym składnikiem tego dania jest Mięta. Polecam wypróbowanie tego przepsiu z Waszym sosem beszamelowym!
Ola W, dzięki za polecenie przepisu. Opis brzmi bardzo smakowicie 🙂 No i cieszę się, że beszamel się udał… On się zawsze udaje 😀
Dzisiaj potrzebowałam pilnie beszamelu i trafiłam dzięki googlom na ten przepis. Wyszedł mi idealnie, choć robiłam go pierwszy raz i mieszałam łyżką, bo nie mam ubijaczki 🙂 polecam ten przepis, jest świetny!
Kinga, dziękuję za Twoją opinię. Cieszę się, że przepis Ci się spodobał.
To teraz może upieczesz lazanię 🙂 Zajrzyj do moich przepisów: http://2smaki.pl/index.php/tag/lazania/
Z całego serca dziękuję za ten przepis!!! Kilka razy próbowałam zrobić ten sos według różnych przepisów i za każdym razem mi nie wychodził. Dopiero dzięki Pani filmikowi wyszedł mi przepyszny beszamel którym polałam cannelloni wypełnione mielonym i fasolą czerwoną 🙂 Pozdrawiam!
Ania, cudownie 🙂 Dzięki za miły komentarz 🙂
Witam. Proszę podać ile dodać do tego beszamelu gałki, soli i pieprzu. Dziękuję.😀
Mariola, ilość przypraw to dość indywidualna sprawa. Warto dodać trochę, spróbować i samemu zdecydować. Moje proporcje są takie: pół łyżeczki soli, szczypta białego pieprzu i ćwierć łyżeczki startej gałki.