Przygotowanie tego posiłku zajmuje tyle co ugotowanie ziemniaków 🙂 Uwielbiam potrawy, które mimo łatwego przygotowania, smakują wyśmienicie. Taki zestaw warzyw i beszamelu całkiem ładnie prezentuje się na talerzu i dobrze komponuje się smakowo.
Ten wpis bierze udział w akcji Ziemniaczany Sezon 2009.


Ziemniaki i brokuły z beszamelem i szczypiorkiem

  • ziemniaki
  • brokuł
  • szczypiorek
  • 4 łyżki masła
  • 4 łyżki mąki
  • 3 szkl mleka
  • gałka muszkatołowa
  • biały pieprz
  • sól

Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Kilka minut przed końcem gotowania dorzuć różyczki brokułu. Podczas gotowania warzyw przygotuj beszamel. Posiekaj szczypiorek. Odcedź warzywa i nałóż je na talerze. Polej beszamelem i posyp szczypiorkiem.

Ziemniaczany Sezon 2009

Tagi: , , ,