Jest coś w tym daniu. Pory ugotowane w mleku są delikatne i eleganckie. Delikatny beszamel dopełnia całości. Zimą, przy niewielkim wyborze warzyw, takie danie jest miłym urozmaiceniem.

Pory pod beszamelem

Pory pod beszamelem

  • pęczek młodych porów
  • 1-2 szkl mleka
  • sól, cukier
  • beszamel: 4 łyżki masła, 4 łyżki mąki, 3 szkl mleka, gałka muszkatołowa, sól, biały pieprz
  • czarny pieprz świeżo zmielony do posypania gotowej potrawy

Z porów odetnij korzeń i zieloną część. Ja zostawiam trochę jasnozielonej, ale uprzedzam, że nie każdemu musi ona odpowiadać.  Opłucz pory dokładnie. Jeżeli pory są grube, to przekrój je wzdłuż. Do garnka włóż pory i nalej 1-2 szkl mleka (ilość zależy od wielkości garnka i porów) i tyle samo wody. Dopraw do smaku solą i cukrem. Ilość płynu powinna być taka by pory pływały swobodnie, a nie leżały na dnie. Gotuj 10-40 minut, aż pory będą miękkie.
Przygotuj beszamel wg przepisu. Pory wyjmij z mleka, możesz przez chwilę odsączyć na sicie, i ułóż na talerzu. Polej beszamelem i posyp pieprzem.


Tagi: , , ,