Dzisiaj wypróbowałam pieczenie pasztecików. Zamierzam podać je do wigilijnego barszczu.
Przepis jest dość uniwersalny. Bardzo podobnie robi się tartę.
Paszteciki z pieczarkami
Ciasto:
- 300 g mąki
- 150 g zimnego masła
- żółtko
- ok. 1/2 szkl zimnej wody (najlepiej z lodówki)
- sól
Farsz:
- 30 dkg pieczarek
- 2 ząbki czosnku
- pół pęczka natki pietruszki
Farsz wykonaj według przepisu na farsz z pieczarek.
Posiekaj mąkę z solą, masłem i żółtkiem. Najlepiej, jeśli pozostaną kawałki masła. Dodawaj po trochę wody – być może nie zużyjesz całej. Zagnieć ciasto, aż się połączy i będzie zwarte. Podziel je na pół i rozwałkuj na dwa placki. Drugi placek może być większy i cieńszy niż pierwszy. Pierwszy placek posmaruj rozmąconym białkiem – będzie potem łatwiej skleić z drugim plackiem. Na placku poukładaj kopczyki farszu. Przykryj drugim plackiem i dociśnij miejsca obok farszu. Powstały podwójny placek pokrój na kwadraty tak, aby w każdym był jeden kopczyk farszu. Przełóż paszteciki na blachę. Piecz przez pół godziny w temperaturze 180°C.
Uwaga: Jeśli chcesz aby ciasto wyszło jak półfrancuskie, użyj masła mrożonego. Posiekaj je – nożem lub używając miksera – na małe kawałki (nie na gładką masę!). Wymieszaj z pozostałymi składnikami. Podczas wałkowania grudki masła staną się płaskie i po upieczeniu ciasto będzie miało fakturę małych płatków – jak w cieście francuskim, tyle że mniejszych 🙂
[…] który można wykorzystać do wielu potraw, takich jak pizza, tarta, zapiekanka, zupa krem, uszka, paszteciki, naleśniki, […]
[…] jakiejś odmiany po naszych ulubionych Pasztecikach z pieczarkami. Robię je nadal, bo dzieci je bardzo lubią, ale miałam chęć na eksperymenty ostatnio. […]
[…] grzybami na Wigilię? W mojej rodzinie specjalistką od uszek jest Mama. Ja jestem specjalistką od pasztecików z pieczarkami, które najbardziej odpowiadają dzieciom. Teraz Ania pokazała mi jak łatwo robi się uszka. […]
[…] paszteciki piekę już od dawna i pojawiły się na stronie 2 smaki kilka lat temu. Od tego czasu zmieniły mi się proporcje i teraz daję podwójną porcję farszu na porcję […]