Chciałam jakiejś odmiany po naszych ulubionych Pasztecikach z pieczarkami. Robię je nadal, bo dzieci je bardzo lubią, ale miałam chęć na eksperymenty ostatnio. Myślałam o cieście francuskim, jednak w zamrażalniku znalazłam tylko filo, kupione niedawno przez mojego tatę. Ok, niech będzie filo 🙂 Jest to bardzo cienkie ciasto, więc farsz w takich pasztecikach czuć bardzo wyraźnie. To wielka zaleta. Jednak z drugiej strony, trzeba się troszkę pomęczyć z zawijaniem, bo zbyt cienkie ciasto nie utrzyma wilgotnego farszu. Mam już na to swoje sposoby. Farsz warzywny owinęłam kilka razy długim paskiem ciasta. Farsz pieczarkowy powędrował do rolady, w której zostawiłam spory zapas ciasta bez farszu, aby wierzch rolady był bezpiecznie owinięty. Praca z ciastem filo to czysta przyjemność.

Paszteciki polecam podawać z barszczem, na przykład z Barszczem z kiszonych buraków.

Paszteciki warzywne w cieście filoPaszteciki z pieczarkami w cieście filo

Paszteciki w cieście filo, warzywne lub z pieczarkami

  • opakowanie ciasta filo

Farsz warzywny:

  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • czerwona  cebula
  • kawałek pora (u mnie ok. 7 cm)
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz

Farsz z pieczarek:

  • 300 g pieczarek
  • 2 ząbki czosnku
  • pół pęczka natki pietruszki
  • sól

Farsz warzywny: wszystkie warzywa umyj, obierz i zmiksuj w malakserze (lub posiekaj/zetrzyj na tarce). Na patelnię wlej oliwę, przełóż wszystkie warzywa (oprócz czosnku) i dodaj sól. Smaż na wolnym ogniu, pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając. Kiedy warzywa zmiękną, dodaj rozgnieciony ząbek czosnku i pierz. Wymieszaj dokładnie farsz. Warzywa możesz troszkę zrumienić, jeśli lubisz.

Farsz z pieczarek przygotuj wg przepisu.

Formowanie pasztecików:

6 płatów ciasta filo pokrój na 6 pasków każdy (najłatwiej kroić zwinięte ciasto). Na koniec każdego paska nakładaj farsz warzywny i zwijaj pasek w kształt trójkąta, tak jak widać na zdjęciach poniżej.

4 płaty ciasta filo ułóż równo jeden na drugim. W ten sposób uzyskasz wystarczająca grube ciasto, które nie rozmięknie pod wpływem farszu. Na nich rozłóż farsz, zostawiając brzeg ciasta wolny, aby dobrze skleić roladę. Zwiń ciasto z farszem i ułóż roladę sklejeniem do dołu. Pokrój na plastry grubości jednego centymetra. Na blasze wyłożonej pergaminem układaj roladki „na stojąco” lub „na leżąco”.

Piecz w 180°C przez około 20 minut, do ładnego zrumienienia ciasta.

Paszteciki warzywne w cieście filo

Tagi: , , , , , , , , , ,