Takie paszteciki robię przede wszystkim ze względu na dzieci. Małym dzieciom lepiej grzybów nie podawać, a dodatkowo te paszteciki to „pewniak”. Wiem, że ta potrawa wigilijna na pewno będzie zjedzona przez całą rodzinę. Zwykle dla dorosłych mamy uszka z grzybami, ale zawsze okazuje się, że każdy marzy o przynajmniej jednym paszteciku do swojej porcji barszczu 🙂 Więc lepiej zróbcie większą porcję 😉

Takie paszteciki piekę już od dawna i pojawiły się na stronie 2 smaki kilka lat temu. Od tego czasu zmieniły mi się proporcje i teraz daję podwójną porcję farszu na porcję ciasta. Poniżej proporcje, które aktualnie stosuję.

Bajeczne smaki (Bajkorada + 2 smaki) zapraszają na film z instrukcją wykonania pasztecików oraz z życzeniami świątecznymi od Mikołajowych Kucharek 😉

A do kompletu mam jeszcze barszcz z kiszonych buraków. I dla urozmaicenia uszka z grzybami.

Paszteciki z pieczarkami


Paszteciki z pieczarkami

Ciasto:

  • 300 g mąki
  • 150 g zimnego masła – najlepiej z zamrażalnika
  • żółtko
  • ok. 1/2 szkl zimnej wody (najlepiej z lodówki)
  • sól

Farsz:

  • 600 g pieczarek
  • 4 ząbki czosnku
  • pęczek natki pietruszki
  • sól
  • masło lub oliwa

Farsz wykonaj według przepisu na farsz z pieczarek.

Ciasto. Masło pokrój na kilka mniejszych kawałków i zmiksuj w malakserze, na kawałki trochę większe niż przy ścieraniu na dużych oczkach tarki. Dodaj żółtko, wodę, mąkę i sól i znów zmiksuj na małych obrotach. Zagnieć ciasto, aż się połączy i będzie zwarte. Podziel je na pół i rozwałkuj na dwa placki. Drugi placek może być większy i cieńszy niż pierwszy. Na mniejszym placku poukładaj kopczyki farszu. Przykryj drugim plackiem i dociśnij miejsca obok farszu. Powstały podwójny placek pokrój na kwadraty tak, aby w każdym był jeden kopczyk farszu. Przełóż paszteciki na blachę. Piecz przez pół godziny w temperaturze 180°C.

Paszteciki z pieczarkami

Tagi: , , , , , , ,