Duszona młoda kapusta to wiosną pozycja obowiązkowa w menu. Kto nie próbował niech szybko nadrabia zaległości. Jeżeli będzie gotowana krótko, zachowa dużo zielonego koloru i fantastyczną chrupkość.
Bajeczne smaki pokazują jak wykonać to proste danie.
Młoda kapusta duszona
- cebula
- 2 marchewki
- dymka
- 2 łyżki oliwy
- mała główka kapusty
- 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej lub zwykłej mąki pszennej
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki koperku
- ew. sól, pieprz
Cebulę obierz i posiekaj. Marchewkę obierz i pokrój na plasterki. Na patelnię wlej oliwę, włóż cebulę i marchewkę i smaż na niewielkim ogniu, pod przykryciem, przez 10 minut, aż cebula się zeszkli, a marchewka lekko zrumieni. Dodaj posiekany szczypiorek i smaż jeszcze pół minuty.
W tym czasie do garnka włóż posiekaną kapustę, dolej pół szklanki wrzątku i gotuj na średnim ogniu przez 20 minut. Dodaj podsmażoną cebulę, marchew i szczypiorek.
Wymieszaj ćwierć szklanki wody z mąką lub skrobią i przelej do garnka z kapustą. Dodaj masło i posiekany koperek. Wymieszaj i gotuj jeszcze minutę.
Tagi: cebula, dymka, film, kapusta, koperek, marchewka
A tu zdjęcie naszej kapusty.
moje jedzenie
O tak bym zjadła,muszę zakupić kapuchę i do roboty;-)
Mniam!
Oj tak uwielbiam
ja też
Zrobiłam 🙂 Jest pyszna i bardzo szybka w przygotowaniu! Przyprawiłam ją trochę na sposób mojej Prababci – łyżeczką octu i łyżeczką cukru. Zdjęcia nie będzie bo już zjedzona 🙂 Dziękuję za przepis i pozdrawiam.
Agata, czyli dodałaś słodko-kwaśną nutę – dobry pomysł! 🙂
[…] A może masz ochotę obejrzeć film z instrukcją przygotowania duszonej kapusty? […]