Duszona młoda kapusta to wiosną pozycja obowiązkowa w menu. Kto nie próbował niech szybko nadrabia zaległości. Jeżeli będzie gotowana krótko, zachowa dużo zielonego koloru i fantastyczną chrupkość.

Bajeczne smaki pokazują jak wykonać to proste danie.

Młoda kapusta duszona

 

Młoda kapusta duszona

  • cebula
  • 2 marchewki
  • dymka
  • 2 łyżki oliwy
  • mała główka kapusty
  • 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej lub zwykłej mąki pszennej
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki koperku
  • ew. sól, pieprz

Cebulę obierz i posiekaj. Marchewkę obierz i pokrój na plasterki. Na patelnię wlej oliwę, włóż cebulę i marchewkę i smaż na niewielkim ogniu, pod przykryciem, przez 10 minut, aż cebula się zeszkli, a marchewka lekko zrumieni. Dodaj posiekany szczypiorek i smaż jeszcze pół minuty.

W tym czasie do garnka włóż posiekaną kapustę, dolej pół szklanki wrzątku i gotuj na średnim ogniu przez 20 minut. Dodaj podsmażoną cebulę, marchew i szczypiorek.

Wymieszaj ćwierć szklanki wody z mąką lub skrobią i przelej do garnka z kapustą. Dodaj masło i posiekany koperek. Wymieszaj i gotuj jeszcze minutę.

 

Tagi: , , , , ,