Przedstawiałam w poprzednim sezonie przepis mojej Mamy na młodą kapustę – taki jaki pamiętam z dzieciństwa. Dziś zapraszam Was na moją wersję. Zdrowszą 🙂 I równie smaczną! Danie jest pełne smaków i aromatów za sprawą podsmażonych warzyw. Coś w sam raz na tą porę roku.
Młoda kapusta
- cebula
- 2 marchewki
- kilka łodyg szczypiorku
- 2 łyżki oliwy
- mała główka kapusty
- 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej lub zwykłej mąki pszennej
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki koperku
Cebulę obierz i posiekaj. Marchewkę obierz i pokrój na plasterki. Na patelnię wlej oliwę, włóż cebulę i marchewkę i smaż na niewielkim ogniu, pod przykryciem, przez 10 minut, aż cebula się zeszkli, a marchewka lekko zrumieni. Dodaj posiekany szczypiorek i smaż jeszcze pół minuty. W tym czasie do garnka włóż posiekaną kapustę, dolej pół szklanki wrzątku i gotuj na średnim ogniu przez 20 minut. Dodaj podsmażoną cebulę, marchew i szczypiorek. Na patelni po tych warzywach wymieszaj 3 łyżki wywaru z kapusty ze skrobią. Smaż przez minutę na średnim ogniu, cały czas mieszając a następnie przełóż do garnka z kapustą. Dodaj masło i posiekany koperek. Wymieszaj i gotuj jeszcze minutę.
Tagi: cebula, kapusta, koperek, marchewka, oliwa, skrobia kukurydziana, szczypiorek
ziemniaczki z maselkiem i…omlet
Ziemniaczki z maselkiem pycha! Omlet… To dla mnie zupelnie nowe polaczenie:) Ciekawe czy by mi posmakowalo?
tak!!!ja zawsze tak jadalam bo nie jem miesa ani ryb
Brzmi to dla mnie dziwnie, ale może się odważę 🙂
w omlecie moze byc tarty ser zolty
No dobrze, czyli idziemy na całość 😉 Zaintrygował mnie ten omlet i pewnie będzie za mną chodził aż go zrobię do młodej kapusty 🙂
Ja daję szczypior dymkowy z dymkami, pomidory pelatti i duuuużo koperku, mogę powiedzieć, że to przepis świętokrzyski, chociaż pelatti to moja innowacja:)
Mniam, bardzo lubię. Z dużą ilością koperku 🙂
Pozdrawiam Olu 🙂
Majanko, ja też lubię z dużą ilością koperku 🙂
Tak, ze szczypiorem i z pomidorami na pewno by mi smakowało. Może zrobię i taką wersję młodej kapusty 🙂
dobre zkoperkiem i szczypiorkiem i pelati moga byc….:-)
Pyszna, doprawiam jeszcze bulionem wegetariańskim instant i pieprzem. Jak w piątek rozmawiałyśmy, to właśnie ją robiłam, można też dodać wysmażoną kiełbaskę, albo boczek (wersja na bogato). W moich stronach wszyscy tak robią, i szczerze mówiąc, to myślałam, że tak cała Polska robi 🙂
Cała Polska robi młodą kapustę i każdy ma swoją wersję 😉
mmm, pycha, ciesze się, że nie dodajesz żadnych cudów typu zupa w proszku dla smaku. moja mama ostatnio sypnęła no i niestety dla mnie cały smak warzyw został zrujnowany 🙁
Tanroth, no nie, na pomysł z zupą w proszku, to jeszcze nie wpadłam 😉 Aktualnie zachwycam się metodą podsmażania warzyw przed dodaniem ich do zupy, czy do takiej kapusty właśnie. Nadają smak i są zdrowe 🙂
Muszę przyznać, że daaawno daawno nie jadłam takiej kapuchy.
Oczko, to zrób sobie, póki jest jeszcze taka fajna kapusta 🙂 Potem znowu trzeba dłuuuugo czekać…
[…] Jeśli wolisz młodą kapustę bez Vegety, to zajrzyj do mojego przepisu na kapustę. […]