Przedstawiałam w poprzednim sezonie przepis mojej Mamy na młodą kapustę – taki jaki pamiętam z dzieciństwa. Dziś zapraszam Was na moją wersję. Zdrowszą 🙂 I równie smaczną! Danie jest pełne smaków i aromatów za sprawą podsmażonych warzyw. Coś w sam raz na tą porę roku.

Młoda kapusta

Młoda kapusta

Młoda kapusta

  • cebula
  • 2 marchewki
  • kilka łodyg szczypiorku
  • 2 łyżki oliwy
  • mała główka kapusty
  • 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej lub zwykłej mąki pszennej
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki koperku

Cebulę obierz i posiekaj. Marchewkę obierz i pokrój na plasterki. Na patelnię wlej oliwę, włóż cebulę i marchewkę i smaż na niewielkim ogniu, pod przykryciem, przez 10 minut, aż cebula się zeszkli, a marchewka lekko zrumieni. Dodaj posiekany szczypiorek i smaż jeszcze pół minuty. W tym czasie do garnka włóż posiekaną kapustę, dolej pół szklanki wrzątku i gotuj na średnim ogniu przez 20 minut. Dodaj podsmażoną cebulę, marchew i szczypiorek. Na patelni po tych warzywach wymieszaj 3 łyżki wywaru z kapusty ze skrobią. Smaż przez minutę na średnim ogniu, cały czas mieszając a następnie przełóż do garnka z kapustą. Dodaj masło i posiekany koperek. Wymieszaj i gotuj jeszcze minutę.

Młoda kapusta

Tagi: , , , , , ,