Smaczny i prosty do przygotowania obiad. Sos z pieczarek, sera pleśniowego, czosnku i szpinaku jest pyszny! Wykonuje się go łatwo i przyjemnie, a zapachy w kuchni są bardzo apetyczne.
Ten przepis powstał na bazie przepisu na makaron z boczkiem i szpinakiem. Tym razem jest to wersja bezmięsna.
Makaron ze szpinakiem i pieczarkami
- 200 g pieczarek
- 2 łyżki oliwy
- 100 g sera pleśniowego (lazur, rokpol)
- 50 ml śmietanki kremówki
- ząbek czosnku
- 2 duże garście szpinaku
- 500 g makaronu, np. spaghetti
Pieczarki obierz i pokrój na plasterki. Na patelnię wlej oliwę, dodaj pieczarki, posól, smaż na niewielki ogniu pod przykryciem. Pieczarki najpierw puszczą sok, wtedy możesz zdjąć pokrywkę i go odparować.
Następnie dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, pokruszony ser i śmietanę. Podgrzewaj, mieszając, aż ser się rozpuści. Dodaj umyte i osuszone liście szpinaku. Smaż jeszcze tylko chwilę, aby liście nie były surowe.
W tym samym czasie ugotuj makaron. Odcedź go i wymieszaj z gorącym sosem.
Tagi: czosnek, makaron, pieczarki, ser pleśniowy, śmietana kremówka, spaghetti, szpinak
juz zrobilam i przeeepyszne!
wygląda PRZEPYSZNIE, ja najblizsze 4 miesiace mogę to jesć bez sre pleśniowego, ale myslę, ze w samym śmietanowym sosie też może być dobre?
Magdalena, jestem pewna, że bez sera też będzie pyszne. Wtedy doprawiłabym uczciwie solą morską i pieprzem 🙂
myślę, że wiem juz co wpisac na pierwszym miejscu na najbliższej liście zakupów 🙂
Pyszne! U mnie też szpinak! Z kurkami w sosie serowym 🙂 http://smacznariposta.com/?p=610
Pani Smaczna, z kurkami robiłam kiedyś taki makaron:
http://2smaki.pl/index.php/dania_glowne/dania_z_makaronem/makaron-z-kurkami-w-sosie-smietanowym-ze-smazonymi-listkami-szalwii/
Kurki to pyszny temat 🙂 Ze szpinakiem jeszcze nie próbowałam.
ale pychota, ogromnie narobiłaś mi smaka;)
Magda, w takim razie do dzieła 🙂
a ja się głowiłam co zrobię z gorgonzolą w lodówce:) już wiem, dzięki Wam jutro błysnę 🙂
pyszności 🙂 wlaśnie głaszczę się po pełnym i baaaardzo zadowolonym brzuszku 🙂 następnym razem dodam jeszcze więcej szpinaku, który uwielbiam i może już będzie po rozwiązaniu i będę mogla dodać serek plesniowy 🙂
Magda, czyli zrobiłaś z kremówką, solą morską i pieprzem? Bardzo się cieszę, że Ci smakowało 🙂
tak, w zasadzie zadnych innych przypraw i było świetne 🙂
Właśnie jesteśmy po obiadku – wersja bez serka pleśniowego – ale bardzo pyszna mimo wszystko 🙂 Bardzo dziekujemy za fajny pomysł
Agnieszka, bardzo się cieszę, że pomysł się Wam spodobał i posmakował.
Pyszności – własnie jedlismy to na obiad 🙂 Polecam !!!!!!
[…] makaron ze szpinakiem i pieczarkami […]
Bardzo to pyszne! Dziś robię po raz trzeci! Godne polecenia! 🙂
Mary_Lu, bardzo się cieszę 🙂
Właśnie to upichciłam:) Jedyna modyfikacja to oparcie całości na smażonym wędzonym boczku, jako że mój luby dań bezmięsnych raczej nie uznaje;) Wyszło przepyszne, z pewnością zrobię jeszcze raz:) Dzięki! 🙂
Violet, bardzo się cieszę i zapraszam do przejrzenia i wypróbowania innych przepisów na mojej stronie 🙂
a ile z tego wychodzi porcji?
Hann, wychodzą mniej więcej 4 porcje, ale wszystko zależy od tego jak bardzo głodne są osoby, które chcesz nakarmić 🙂
Wygląda obłędnie! Muszę wypróbować ten jakże prosty, a pewnie fascynujący przepis 🙂
Zmiksowana, daj znać jeśli wypróbujesz.
Dostałam od teścia świeżo zerwany szpinak i nie mogłam się oprzeć. Przepis nieco zmodyfikowałam dodając fetę zamiast pieczarek i sera pleśniowego – obłędne połączenie 🙂
Zmiksowana, szpinak z fetą to również świetne połączenie, więc nie wątpię, że wyszło pysznie 🙂
jaki ser pleśniowy?
Ewa, ser typu lazur lub rokpol.
Świetne danie jak większość z 2smaki. Ja wzbogaciłem potrawe o 60gramow. szynki parmenskiej i pół piersi z kurczaka. Wyszło fantastycznie. Pozdrawiam
Konrad, dzięki za miłe słowa 🙂 Twoja wersja tego dania brzmi bardzo smakowicie! 🙂
Zrobiłam, było bardzo dobre. mniam :p
Joanna, bardzo się cieszę i gorąco polecam inne moje potrawy z makaronem 🙂