Smaczny i prosty do przygotowania obiad. Sos z pieczarek, sera pleśniowego, czosnku i szpinaku jest pyszny! Wykonuje się go łatwo i przyjemnie, a zapachy w kuchni są bardzo apetyczne.

Ten przepis powstał na bazie przepisu na makaron z boczkiem i szpinakiem. Tym razem jest to wersja bezmięsna.

Makaron ze szpinakiem i pieczarkami

Makaron ze szpinakiem i pieczarkami

  • 200 g pieczarek
  • 2 łyżki oliwy
  • 100 g sera pleśniowego (lazur, rokpol)
  • 50 ml śmietanki kremówki
  • ząbek czosnku
  • 2 duże garście szpinaku
  • 500 g makaronu, np. spaghetti

Pieczarki obierz i pokrój na plasterki. Na patelnię wlej oliwę, dodaj pieczarki, posól, smaż na niewielki ogniu pod przykryciem. Pieczarki najpierw puszczą sok, wtedy możesz zdjąć pokrywkę i go odparować.

Następnie dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, pokruszony ser i śmietanę. Podgrzewaj, mieszając, aż ser się rozpuści. Dodaj umyte i osuszone liście szpinaku. Smaż jeszcze tylko chwilę, aby liście nie były surowe.

W tym samym czasie ugotuj makaron. Odcedź go i wymieszaj z gorącym sosem.

Makaron ze szpinakiem i pieczarkami

Tagi: , , , , , ,