Oto patent na Świąteczne wypieki. Autorem jest Jamie Oliver.
Własnoręcznie przygotowany cukier waniliowy jest bardzo aromatyczny i może występować w najlepszych dla Ciebie proporcjach między cukrem a ziarenkami wanilii. Warto wykonać od razu dwa rodzaje cukru – jeden z dodatkiem samych ziarenek z laski wanilii, a drugi ze zmiksowanych lasek wanilii. Pierwszy jest szlachetniejszy i przyda się do deserów takich jak pannacotta, drugi do wszelkich wypieków.
Cukier z prawdziwą wanilią
- laska wanilii
- 1/2 kg cukru zwykłego lub pudru
Laskę wanilii rozetnij wzdłuż na pół. Przy pomocy łyżeczki lub tępej krawędzi noża ostrożnie wyjmij ziarenka wanilii. Zmiksuj je z cukrem lub wymieszaj z cukrem pudrem.
Pozostałe części laski wanilii pokrój na kilka mniejszych kawałków i zmiksuj z niewielką ilością cukru. Kiedy wanilia będzie już posiekana na mikroskopijne kawałki, dodaj więcej cukru, aby uzyskać swoje ulubione proporcje między wanilią a cukrem.
Uwaga: Jamie twierdzi, że jest to doskonały prezent, np. dla mamy. Ja mojej już dałam :-)))
Tagi: Adwent i Boże Narodzenie, domowy cukier z prawdziwą wanilią, wanilia
[…] torebka cukru waniliowego (ja dałam 2 łyżki domowego) […]
[…] cukru z prawdziwą wanilią zmieszanego z cukrem […]
[…] 4 łyżki cukru z prawdziwą wanilią […]
[…] 70 g cukru z prawdziwą wanilią […]
[…] cukier waniliowy lub domowy cukier z prawdziwą wanilią […]
[…] ziarenka z połowy laski wanilii (ja użyłam cukru z prawdziwą wanilią) […]
[…] 2 cukry waniliowe lub 4 płaskie łyżki cukru z prawdziwą wanilią […]
[…] cukier z prawdziwą wanilią lub esencja waniliowa […]
[…] ćwierć łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią […]
[…] domowego cukru z prawdziwą wanilią lub […]
[…] 300 g cukru z prawdziwą wanilią […]
[…] 1-2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią, najlepiej domowego […]
[…] cukier waniliowy lub 1 łyżka ekstraktu z wanilii (dałam 2 łyżki mojego domowego cukru z prawdziwą wanilią) […]
[…] 6 łyżek cukru pudru – ja dałam cukier z prawdziwą wanilią […]
[…] 6 łyżeczek domowego cukru z prawdziwą wanilią […]
[…] 2 łyżeczki domowego cukru z prawdziwą wanilią […]
[…] 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukru z prawdziwą wanilią […]
[…] cukier waniliowy (najlepiej domowy) […]
[…] ćwierć szkl cukru z prawdziwą wanilią (najlepiej domowego) […]
[…] 6 łyżeczek cukru (ja daję domowy cukier z prawdziwą wanilią) […]
[…] 3/4 szkl cukru (ja dałam domowy cukier z prawdziwą wanilią) […]
[…] 15 dkg cukru z prawdziwą wanilią […]
[…] 2 łyżeczki domowego cukru z wanilią […]
[…] jakieś nadzienie: cynamon lub cukier z prawdziwą wanilią lub dżem lub ser biały z cukrem lub mascarpone lub otarta skórka z cytryny lub […]
[…] laska wanilii lub cukier z prawdziwą wanilią […]
[…] 1,5 łyżeczki esencji waniliowej lub cukru z prawdziwą wanilią […]
[…] 1-2 łyżki domowego cukru z prawdziwą wanilią […]
[…] łyżka domowego cukru z prawdziwą wanilią […]
[…] ew. pół łyżeczki domowego cukru z wanilią […]
[…] łyżeczka domowego cukru waniliowego […]
[…] 1 cukier z prawdziwą wanilią […]
[…] kopiasta łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią […]
[…] 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego […]
[…] łyżeczka domowego cukru z prawdziwą wanilią […]
[…] łyżeczka domowego cukru z prawdziwą wanilią […]
[…] łyżeczka domowego cukru z prawdziwą wanilią […]
[…] cukier waniliowy lub 2 płaskie łyżki cukru z prawdziwą wanilią […]
[…] łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią, najlepiej domowego […]
[…] łyżka cukru z prawdziwą wanilią […]
[…] 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią […]
[…] płaskie łyżki domowego cukru z prawdziwą wanilią (ciastka wyjdą mało słodkie, więc można dodać […]
[…] łyżka cukru z prawdziwą wanilią […]
[…] 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią […]
[…] 2-3 łyżki domowego cukru z prawdziwą wanilią […]
[…] łyżeczka cukru waniliowego, najlepiej domowego […]
[…] 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią […]
[…] łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią […]
[…] łyżka cukru waniliowego, najlepiej domowego […]