W tym roku postanowiłam zrobić paschę wielkanocną. Zmobilizowała mnie rozmowa o kulinarnych planach świątecznych, na forum Inspiracji Kulinarnych. Dzięki, dziewczyny, za dobry pomysł na Święta!
Jak wiadomo, pascha powinna koniecznie zawierać żółtka w dużej ilości (bo inaczej, to raczej zwykły sernik wyjdzie). Ja boję się surowych żółtek, ale też nie chciałam decydować się na pracochłonną wersję paschy, w której ser trzeba zrobić samemu. Ten przepis zaspokaja moje zapotrzebowanie na żółtka w tym deserze i jednocześnie eliminuje moje obawy przed jedzeniem surowych jajek :)
Znalazłam w go w blogu
Niebo w gębie. Zrobiłam swoją paschę z połowy porcji. Wyszła bardzo smaczna. Następnym razem dam 3 żółtka, a nie 2. I koniecznie dorzucę orzechy, bo w oryginalnym przepisie nie było, a dorzucone na wierzchu bardzo mi smakowały.
Podobne przepisy: Pascha wielkanocna tradycyjna.
Pascha wielkanocna

Pascha wielkanocna

  • 1 kg twarogu tłustego, nie kwaśnego, podwójnie mielonego
  • 250 g masła
  • 300 g cukru z prawdziwą wanilią
  • 5 żółtek
  • 250 ml słodkiej śmietany (minimum 30% )
  • 100 g grubo posiekanych migdałów i orzechów (włoskie, laskowe, pekan)
  • 200 g owoców kandyzowanych (papaja, skórka pomarańczy), suszona żurawina
  • 3 plastikowe pojemniki pojemności około pół litra (np. po dużym jogurcie) lub wyparzone plastikowe doniczki

Żółtka z cukrem utrzyj na puch. Dodaj śmietankę i postaw na garnku z gotującą się wodą. Miksuj. Masa nie może się zagotować! Kiedy zgęstnieje, zdejmij miskę z garnka i stopniowo dodaj masło. Następnie dołóż ser i bakalie i wymieszaj. W plastikowych pojemnikach wytnij dziurki w dnie (lub odetnij całe dno). Wyłóż pojemniki gazą, wlej masę i zwiąż rogi gazy lub przykryj kolejnym kawałkiem gazy. Na wierzchu połóż talerz, a na nim coś ciężkiego (np. puszkę). Całość ustaw na talerzyku, gdyż po obciążeniu zacznie wypływać serwatka. Wstaw do lodówki na 12 godzin. Po tym czasie możesz wyjąć paschę, zdjąć gazę i ułożyć deser na talerzyku. Jeżeli użyjesz naprawdę świeżego sera, to pascha może postać w lodówce nawet tydzień. Choć, oczywiście, najlepsza jest zaraz po wyjęciu.


Kuchnia Wielkanocna 22.III. - 25.IV.2009

Jeżeli masz Thermomix:
Najpierw zrób sobie cukier z prawdziwą wanilią :) Przesyp do jakiegoś pojemnika i odmierz tyle ile potrzebujesz do paschy.
Wymieszaj żółtka z cukrem z prawdziwą wanilią – z motylkiem, 3 minuty, obroty 3. Dodaj śmietanę – nadal z motylkiem, 15 minut, temp. 70°C, obroty 3. Dodawaj po kawałku masła – z motylkiem, ze zdjęcia miarką z pokrywki, 5 minut, obroty 3 – masa trochę przestygnie. Zdejmij motylek i dodaj ser – 1 minuta, obroty 3. Z bakaliami wymieszałam ręcznie, żeby ich nie pociąć.