Bardzo podoba mi się kształt tych ciastek. Wyglądają efektownie, a są łatwe do wykonania. Zdecydowanie łatwiejsze od spiralek czekoladowo-waniliowych. Te ciasteczka maślane łączą w sobie dwa smaki: waniliowy z czekoladowym i jest to bardzo smaczne połączenie.

Przepis znalazłam w książce „Czekolada” wydawnictwa Parragon.

Szachownice waniliowo-czekoladowe

Szachownice waniliowo-czekoladowe

  • 175 g miękkiego masła
  • 6 łyżek cukru pudru – ja dałam cukier z prawdziwą wanilią
  • łyżeczka esencji waniliowej lub skórka starta z połowy pomarańczy – nie dałam
  • 250 g mąki pszennej
  • 25 g czekolady deserowej

Rozpuść czekoladę w miseczce postawionej na garnku z gotującą się wodą. Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę. Dodaj wanilię lub skórkę pomarańczową i wymieszaj. Ucieraj dodając mąkę. Ja wszystkie składniki ciasta zmiksowałam w malakserze.

Wyrób ciasto i podziel na dwie części. Do jednej dodaj stopioną czekoladę i dokładnie wyrób. Obie części ciasta owiń szczelnie folią i włóż do lodówki na pół godziny.

Każdy kawałek ciasta rozwałkuj na prostokąt o wymiarach 7,5 x 20 cm i grubości 3 cm (mi wyszedł prostokąt grubości 1,5 cm). Połóż prostokąty jeden na drugim (możesz posmarować lekko ubitym białkiem aby lepiej się skleiło). Dociśnij delikatnie. Powstały grubszy prostokąt przekrój wzdłuż. Jedną połówkę przewróć na drugą stronę i znowu dociśnij. Powstałą szachownicę pokrój na plastry grubości pół centymetra.

Plasterki ułóż płasko na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 10 minut w temperaturze 180°C. Poczekaj kilka minut i przełóż ostrożnie ciasteczka do ostygnięcia na metalową kratkę.

Tagi: , , , , ,