Pyszne, rustykalne, z wierzchu chrupiące, w środku miękkie. Mocno czekoladowe. Ja dodałam do nich odrobinę kawy, bo moim zdaniem wspaniale podkreśla smak czekolady. Świetnie nadają się na prezent dla świątecznych gości. Moja koleżanka mówi, że dokładnie takie ciastka można kupić w jednej z sieci kawiarni, na sztuki. To ja mam takie w domu, w dużych ilościach 🙂 Zapraszam Was też do obejrzenia filmu z przygotowania markiz lodowych, do których użyłam tych ciastek. Autorką przepisu jest Nigella Lawson.

Podobne przepisy: ciastka czekoladowe z kawałkami czekolady (+film), ciasteczka czekoladowe, brazylijskie ciasteczka kawowe, spiralki czekoladowo-waniliowe, szachownice waniliowo-czekoladowe.

Domowe ciasteczka czekoladowe

  • 250 g masła
  • 150 g cukru
  • 40 g kakao w proszku
  • ew. pół łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 300 g mąki pszennej
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Utrzyj lub zmiksuj masło z cukrem na puszystą masę. Dodaj kakao i kawę, wymieszaj, dodaj mąkę, sodę i proszek i wymieszaj. Albo dodaj wszystkie sypkie składniki naraz i zmiksuj. Ciasto powinno być miękkie i lepkie. Nabieraj łyżeczką kawałek ciasta wielkości orzecha włoskiego, uformuj dłońmi kulkę i ułóż, lekko spłaszczając, na blasze wyłożonej papierem do wypieków lub silikonową matą. Zachowaj odstępy, na blasze mieści się około 12-15 takich ciastek. Piecz w 170°C (lepiej bez termoobiegu) przez 15 minut. Ja miałam włączoną dolną i górną grzałkę piekarnika i wstawiłam na raz dwie blachy. Ciasteczka na górnym poziomie pięknie popękały, a na dolnym były gładkie. Sama zdecyduj jaki efekt chcesz osiągnąć i włóż blachę na odpowiedni poziom piekarnika 🙂

Bardzo ważna uwaga: Ponieważ wielu osobom, piekącym po raz pierwszy, ciastka czekoladowe się przypalają, radzę po 10 minutach pieczenia zacząć do nich zaglądać. Powinny być upieczone (wyraźnie zmieniają kolor, nie wyglądają na surowe), ale jednocześnie elastyczne – uginające się pod palcem. Jeśli wyjmiesz ciasteczka zbyt późno, kiedy będą już kruche, to po wystygnięciu zamienią się w sucharki, więc trzeba być czujnym.

Jeżeli używasz termoobiegu, to ciasteczka mogą nie popękać na wierzchu. Do uzyskania efektu popękanych ciasteczek potrzebne jest mocniejsze nagrzanie ich od góry, a termoobieg dba o to, żeby wszystko piekło się równomiernie ze wszystkich stron.

To bardzo ważne: Po wyjęciu blachy z piekarnika nie dotykaj ciasteczek przez kilka minut, bo będą kruszyły się w rękach. Odczekaj, aż z miękkich staną się zwarte i kruche.

Domowe ciasteczka czekoladowe 1

Film z przygotowania markiz lodowych, do których użyłam domowych ciasteczek czekoladowych:

Zobacz też:

Ciastka czekoladowe z kawałkami czekolady 0 Ciastka czekoladowe z kawałkami czekolady

Żytnie ciastka czekoladowe z otrębami Żytnie ciastka czekoladowe

Markizy lodowe Markizy lodowe

Szachownice waniliowo-czekoladowe 6 Szachownice waniliowo-czekoladowe

Spiralki czekoladowo-waniliowe Spiralki czekoladowo-waniliowe

Brazylijskie ciasteczka kawowe Ciasteczka brazylijskie

Ciasteczka kakaowe 3 Ciasteczka podstawowe, czekoladowe i migdałowe

 

Tagi: , , , , , ,