Cudowne połączenie smaków 🙂 Jabłka i syrop klonowy to sprawdzona para. Do tego syrop klonowy jest też w kruchym cieście, które jest zupełnie inne niż zwykłe kruche. Warto wypróbować!
Autorką przepisu jest Anna Olson.
Zobacz także: Ciasto kruche z jabłkami i budyniem
.
Placek z jabłkami i syropem klonowym

Placek z jabłkami i syropem klonowym
Ciasto:

  • 2 szkl mąki
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki soli
  • kostka masła z lodówki lub zamrażalnika
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki syropu klonowego

Nadzienie:

  • 5 renet (ja wybieram jabłka słodkie i soczyste, np. koksa pomarańczowa)
  • 4 łyżki syropu klonowego
  • pół łyżeczki cynamonu
  • łyżka masła

Masło pokrój na kawałki i zmiksuj na mniejsze kawałeczki (wielkości startych na dużych oczkach tarki). Dodaj pozostałe składniki i zmiksuj krótko. Wyrób ciasto. Jeśli użyłaś masła nie zamrożonego, to włóż ciasto na 15 minut do lodówki. Jabłka obierz, wykrój gniazda nasienne, pokrój na ósemki. Wymieszaj z syropem klonowym i cynamonem. Blat oprósz mąką i rozwałkuj na nim ciasto na grubość 7 mm. Przełóż placek na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na środku ciasta połóż jabłka, polej sokiem, który pozostał w naczyniu i dołóż pokrojone na kawałeczki masło. Zawiń brzegi placka do góry, tak by na środku widać było trochę nadzienia. Piecz 30-40 minut w temperaturze 180°C.


Ciasto na niedzielę

Tagi: , ,