Oto patent na Świąteczne wypieki. Autorem jest Jamie Oliver.

Własnoręcznie przygotowany cukier waniliowy jest bardzo aromatyczny i może występować w najlepszych dla Ciebie proporcjach między cukrem a ziarenkami wanilii. Warto wykonać od razu dwa rodzaje cukru – jeden z dodatkiem samych ziarenek z laski wanilii, a drugi ze zmiksowanych lasek wanilii. Pierwszy jest szlachetniejszy i przyda się do deserów takich jak pannacotta, drugi do wszelkich wypieków.

Domowy cukier z prawdziwą wanilią

Cukier z prawdziwą wanilią

  • laska wanilii
  • 1/2 kg cukru zwykłego lub pudru

Laskę wanilii rozetnij wzdłuż na pół. Przy pomocy łyżeczki lub tępej krawędzi noża ostrożnie wyjmij ziarenka wanilii. Zmiksuj je z cukrem lub wymieszaj z cukrem pudrem.

Pozostałe części laski wanilii pokrój na kilka mniejszych kawałków i zmiksuj z niewielką ilością cukru. Kiedy wanilia będzie już posiekana na mikroskopijne kawałki, dodaj więcej cukru, aby uzyskać swoje ulubione proporcje między wanilią a cukrem.

Uwaga: Jamie twierdzi, że jest to doskonały prezent, np. dla mamy. Ja mojej już dałam :-)))

 Cukier z prawdziwą wanilią
Tagi: , ,