Jeżeli jeszcze nie znasz tych lodów bananowych, to koniecznie musisz spróbować. I nie chcę słyszeć, że nie lubisz zmiksowanych bananów. Ja też nie przepadam, jednak nicecream to zupełnie inna historia. Tu dzieje się kulinarna magia za sprawą drobnego triku. Mam nadzieję, że kiedy raz spróbujesz, pokochasz lody bananowe tak jak ja.

Do lodów dolałam trochę espresso i szczyptę cynamonu. Można jednak pójść w innych kierunkach smakowych, dodać roztopioną czekoladę, solony „karmel” ze zmiksowanych daktyli lub po prostu świeże owoce.

Nicecream - lody bananowe

Nicecream – lody bananowe

[3 porcje]
  • 4 obrane i zamrożone banany
  • sok z 1/4 cytryny
  • opcjonalnie ziarenka z jednej laski wanilii lub łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
  • opcjonalnie łyżka syropu klonowego

Do podania:

  • kilka łyżeczek espresso
  • szczypta cynamonu
  • inne wersje: rozpuszczona czekolada, świeże owoce, „karmel” z daktyli

Zamrożone banany połam na kawałki i włóż do malaksera. Zmiksuj na najwyższych obrotach. Zgarnij ze ścianek i ponownie zmiksuj. Kiedy powstanie jednolita masa, dodaj wanilię i syrop klonowy, jeśli używasz, i zmiksuj krótko.

Teraz następuje magiczny moment. Wciąż miksując dolewaj powoli sok z cytryny. Lody stają się wtedy jasne i puszyste, a słodycz bananów zostaje przełamana.

Podawaj z wybranymi dodatkami.

Nicecream - lody bananoweNicecream - lody bananoweNicecream - lody bananoweNicecream - lody bananoweNicecream - lody bananoweNicecream - lody bananowe

Tagi: , , ,